Baloanele de sapun vazute din interior

Baloanele de sapun vazute din interior
Pe Adina Mocanu si Alexandra Sandu le-am intalnit la Craiova cu ocazia... "Baloanelor de sapun". Le-am rugat sa ne dezvaluie povestea, sub forma unui interviu pe blog, pe care va invit sa-l urmariti.

1. Cum ati ajuns sa faceti Baloane de sapun la Craiova?

In urma unei selectii, am participat cu o luna in urma la proiectul Club Electroputere Craiova - Bienala Mobila. Ideea bienalei mobile este atipica si nonconformista, nefiind un cadru traditional. Este un performance in sine. In cadrul proiectului ne-am intalnit cu Vlad Dragulescu, presedintele Asociatiei Craiova Capitala Culturala Europeana 2021A fost interesat de lucrarile noastre si ne-a invitat sa facem un performance pe strazile Craiovei.

2. Baloanele de sapun au fost inspirate de bienala? Cum v-a venit ideea?

Lucram de mult la forma performance-ului, dar actiunile propriu-zise au fost inspirate de Craiova.

3. Super! Acum ati fost prima data in Craiova si-n zonele vizitate din Oltenia?

Da. 27 Iulie 2014 este ziua magica. Pe 27 am ajuns prima oara in Craiova.

4. Deci inspiratie la prima vedere. Ce v-a placut cel mai mult in Craiova si in zonele vizitate?

La Craiova ne place foarte mult mixul de energii, oameni si istorii. In zonele vizitate Hobita, unde am vizitat ruinile casei lui Brancusi si culele specifice Olteniei. De asemenea, la Cetate ne-am simtit excelent.

5. Titlul "Baloane de sapun" a fost derutant. Multi se asteptau sa vada un performance cu baloane de sapun. Erau multi care venisera sa pozeze minunatia :)

De multe ne inducem participantii la performance-uri in eroare cu titlurile... le alegem in functie de niste stari sau intamplari personale din preajma evenimentului, neavand o legatura directa cu actiunea. Titlul este supraestimat, dorim ca publicul nostru sa mearga mai departe, sa citeasca descrierea, sa-si puna intrebari...

6. Adevarul este ca titlul era pus intre ghilimele, dar nici eu nu le-am vazut cand am citit. Dupa ce am participat am facut legatura cu titlul prin faptul ca starile determinate de culori durau... cat un balon de sapun si apoi se trecea la alta scena-stare. Banuiesc ca voi nu v-ati gandit la asta, ati avut alt motiv sa alegeti titlul?

Interesanta interpretare, dar neintentionata de noi. Da, cum bine intuiesti, motivul a fost altul.

7. Pai interpretari se mai pot gasi.  Unii au facut clabuci cand au vazut ca nu sunt baloane de sapun :) Iar la sfarsit, tot la sapun s-a ajuns, ca sa se indeparteze culorile. Ar fi interesant de stiut motivul-starea-ideea pentru Baloanele de sapun.

Tocmai de aceea va ramane secret :)

8. Ok, cum ati simtit voi "Baloanele de sapun" din interior. Cum va asteptati sa fie si cum a fost?

Baloane de sapun este un performance dificil prin faptul ca implica o relatie directa cu publicul, una materiala chiar. Ne asteptam la participanti de toate varstele, din pacate doar copiii au avut curajul de a se implica. Acest fapt a facut ca intreagul performance sa fie mult mai aleatoriu (copiii nu aveau un scenariu dorit, nu aruncat bila de culoare cu un scop precis), iar noi a trebuit sa ne adaptam.

9. Ar fi trebui sa stie dinainte ce semnifica fiecare patrat?

Nu. Dar noi speram sa fie descoperite, iar apoi sa formeze un scenariu. Practic noi eram instrumentele publicului, aveam niste actiuni prestabilite, dar desfasurarea finala le ramanea participantilor.

10. Da, dar publicul n-a stiut ce i se cerea.  Banuiesc ca trebuia sa descopere.

Exact. Publicul nu a cautat, ci doar a asteptat. Dar este o conditie a publicului roman in general, se asteapta foarte mult, nu este obisnuit cu arta relationala, are nevoie de foarte mult text, explicatii etc.

11. Cum v-ati simtit voi in interior?

Am avut trairi intense in timpul performance-ului, iar din punct de vedere al energiei a fost foarte puternic.

12. Cu energia iti impartasesc sentimentul, s-a zburlit pielea pe mine cand ati inceput sa plangeti, iar in unele momente vesele (gen coarda) am vazut zambetele voastre transferate pe multe chipuri din jur.

Pentru noi este foarte importanta empatia publicului. Faptul ca reusim sa le transferam starile noastre reale - pentru ca in performance nimic nu se joaca, nimic nu este inchipuire - este o reusita, asa ca ne bucura observatia ta.

13. Cred ca ati reusit in multe momente. Acum nu stiu daca am descifrat toate starile transmise, dar am scris pe blog interpretarea mea.

Ideea este ca nu exista o interpretare corecta.

14. Din cate inteleg voi va asteptati la mai multa implicare din partea publicului, dar pe de alta parte varsta publicului activ a fost cam mica, lucru determinat de titlul "Baloane de sapun". Foarte multi au venit cu copiii, sa vada un spectacol cu baloane de sapun. 

Da, dar nu este ca si cum am fi asteptat un raspuns prestabilit. Raspunsul a fost unul foarte bun, doar ca ne asteptam ca si parintii si bunicii sa participe sau mai bine zis, ne-am fi dorit.
implicare
Va multumesc pentru interviu si, in speranta ca veti mai reveni la Craiova, asteptam si alte manifestari artistice inspirate de Banie sau de Oltenia.

Spor!

Etichete: , ,