Simpozion Brancusi la Craiova - II

Simpozion Brancusi la Craiova - II
Dupa ce v-am prezentat introducerea arhitecturala a simpozionului Constantin Brancusi la Craiova, am sa va spun cateva cuvinte si despre partea a doua a evenimentului.
Nicolae Coande
Poetul si publicistul Nicolae Coande a reamintit cateva dintre insemnarile lui Petre Pandrea despre Constantin Brancusi, pe care l-a cunoscut si l-a admirat.
Mircea Liviu Goga
Scriitorul Mircea Liviu Goga a prezentat un dialog interesant, in care doua personaje de roman discutau despre semnificatiile Caii Eorilor de la Targu Jiu.
Pavel Floresco
Pavel Floresco a prezentat insemnari din cartea "Brancusi E.N.I.G.M.A.", in care a detaliat semnificatiile religioase ale Ansamblului Calea Eroilor de la Targu Jiu. Relatiile intre operele lui Brancusi si elemente biblice au fost studiate in cele mai mici detalii, dar in imaginatia noastra, daca in carte ar fi aparut imagini, drepturile de imagine ar fi facut-o prohibitiva pentru cititori.

Desi orasul Targu Jiu este proprietar al Ansamblului Brancusi, drepturile de imagine asupra Caii Eroilor apartin lui Theodor Nicole, cetatean canadian de origine romana?!?

Mai mult, exista un film documentar despre Calea Eroilor Neamuului, realizat de Horia Muntenus, moderatorul simpozionului. 
Horia Muntenus
Filmul a fost prezentat la prima editie a Zilelor Constantin Brancusi la Craiova si desi nu are caracter comercial, nu poate fi mediatizat pe scara larga din aceleasi cauze.



Cum vi se pare treaba asta?

Un documentar non-comercial pus pe Youtube ar intra sub incidenta drepturilor de imagine?

Simpozionul s-a incheiat cu interventia stranepoatei sculptorului, Luminita Brancusi, care ne-a vorbit despre incercarile de a pune in practica ultima dorinta a lui Constantin Brancusi, aceea de a fi inmormantat la Hobita, alaturi de mama sa.



Doamna avocat Luminita Brancusi ne-a vorbit si despre alte greutati de care s-a lovit in ultimii ani



Spor recuperator!

Etichete: , ,