Brancusi la Craiova, Simpozion partea I

Brancusi la Craiova, Simpozion partea I
In cadrul evenimentelor cuprinze in editia a douaZilelor Constantin Brancusi la Craiova, am participat ieri la Simpozionul "Brancusi - geniu tutelar al artei moderne".

Cristian Ciomu
A fost o evocare a marelui sculptor din mai multe unghiuri, cu informatii interesante, azi referindu-ma doar la aportul "arhitectural" al zilei de ieri.

Dl. Arh. Cristian Ciomu a povestit cum a ajuns Constantin Brancusi dintr-un baiat de pravalie la carciumile din jurul Garii, bursier al Scolii de Arte si Meserii de la Craiova, apoi bursier la Bucuresti.

"Intamplarea" care a atras atentia asupra talentului lui Brancusi a fost confectionarea unei viori din material recuperat din laditele de brad, vioara care suna mai bine decat cea la care canta Mihalache Lautarul, cel cu care facuse prinsoare ca va mesteri o vioara.

Voia Viorel
Dl. Arh. Voia Viorel, a evocat amintirile unui vechi prieten, V.G. Paleolog, la randul sau bun prieten al sculptorului Constantin Brancusi.

Cu aceasta ocazie am aflat ca in locurile in care Constantin Brancusi a fost baiat de pravalie (in actuala Piata a Garii), a fost construit un monument in cinstea marelui sculptor.

Imi amintesc cum arata monumentul, insa nu stiam ca reprezinta 4 pasari care beau apa dintr-un blid, o evocare a pasarilor imaginate cu maiestrie de Constantin Brancusi.
4 pasari care beau apa dintr-un blid
Din nefericire acel monument a fost demolat, insa speram ca in acel loc sa fie amplasat un bust al lui Constantin Brancusi realizat de prietena sa Miliţa Pătraşcu, asa cum au promis autoritatile locale in 2013.

Tot de la domnul arhitect am aflat si despre alte demolari sau deturnari de la scopul initial facute pe timpul fostului primar Solomon. Daca fosta Ciuperca era una dintre putinele opere din afara Bucurestiului realizate de arhitectul si academicianul Octav Doicescu in schimb soclul de la intrarea in parcul Romanescu a fost proiectat pentru un alt monument.

Postamentul pe care au fost amplasati "caii lui Jalea" a fost proiectat pentru a sustine un monument de arta moderna, un Pegas inaripat realizat din piese de masini de un craiovean ajuns celebru in... Australia si in lume.

Pegas inaripat
Pegasul de 10 metri avea nevoie de acel postament, nu numele primarilor Craiovei scrise in asa fel incat fostul primar Solomon sa apara primul pe randul al doilea.

Sa speram ca si Pegasul lui Norian Paicu si bustul lui Constantin Brancusi isi vor gasi locul in Craiova.

Ma opresc aici cu relatarea de la simpozion, urmand ca in articolul al doilea sa va dezvalui alte concluzii interesante si informatii de actualitate aflate la simpozion!

Spor descoperitor!

Etichete: , , ,