Branzeturi cum se... cuVin #9 la Epoca

Branzeturi cum se... cuVin #9 la Epoca
Dupa o mica pauza datorata vacantelor, evenimentele Branzeturi cum se... cuVin reVin in actualitate. Cel mai recent episod, cel cu numarul 9, s-a desfasurat la Restaurant Epoca si a adus vinurile oltenesti marca Vinarte in compania branzeturilor Delaco.

Au fost prezenti la degustare bloggeri craioveni mai vechi sau mai noi dar si debutanti care si-au gasit loc printre noi.
debutanti la degustare

Epoca Steak House & Wine Bar


Asa cum ii sta bine unui restaurant care se respecta, degustarea a beneficiat de pahare speciale pentru degustare si de un decor excelent in sala de evenimente a Restaurantului Epoca.
sala de evenimente a Restaurantului Epoca
Am apreciat vinurile in pahare de degustare de tip ISO Standard, in care vinul se toarna pana in locul unde suprafata paharului atinge circumferinta maxima. Am aflat acest lucru de la Avram Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, care ne-a explicat ca astfel turnat, vinul are loc sa fie observat, mirosit si "agitat".

Achim - presedintele Federatiei Somelierilor din Romania


Achim ne-a invatat cu ajutorul acestor pahare (si bineinteles cu vinurile de la Vinarte) cum se simte aroma vinului. Nasul ne ajuta la descoperirea aromei iar gura descopera savoarea vinului.
cele 3 nasuri invatate de la Achim
De la Achim am invatat despre cele "3 nasuri". Primul nas se refera la descoperirea initiala a aromei vinului din pahar. Al doilea nas se "aplica" abia dupa ce vinul a fost "rasucit" in pahar de 12-13 ori, corespunzator procentului de alcool. In acest fel moleculele volatile de alcool elibereaza aromele pe care le resimtim din plin la al doilea nas.

Al treilea nas beneficiaza de si mai multe arome, paharul fiind acoperit inainte de "rascolirea" vinului. Pentru vinurile tinere, la al treilea nas vinul trebuie tinut mai mult timp acoperit. Abia acum percepem pe deplin aroma vinului si putem sa-l degustam.

Asocieri culinare epocale


"Pocalele" de degustare au fost acompaniate de branzeturile Delaco, astfel incat asocierile culinare de la Restaurantul Epoca au fost... epocale :) Cu vinurile de la Vinarte ne-am mai intalnit la prima degustare Branzeturi cum se... cuVin, cand am facut cunostinta cu gama HoReCa de la Crama Starmina.

De data aceasta Costel Cainamisir, Director Comercial la Vinarte - Vinuri fine romanesti, ne-a adus gama de top a vinurilor oltenesti de la cramele din Samburesti (Olt) si Starmina (Mehedinti): Cuvee d’Excelence Sauvignon Blanc, Cuvee d’Excellence Riesling Italian, Nedeea, Prince Mircea Merlot, Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon, Soare Cabernet Sauvignon si Sirena Dunarii - Riesling Italian dulce din 2001.
bloggeri la degustare
Branzeturile Delaco au contra-atacat cu Mozzarella alaturi de busuioc proaspat, Camembert si nuci, Cascaval Sofia alaturi de prune uscate, Emmentaller cu piper verde, Grana Padano picurata cu ulei de masline, Brie asezonata cu miere si struguri Cabernet si la final Gran Bavarese cu mucegai albastru.

Cuvee d’Excelence - selectie din cele mai bune cuve


Tot Achim ne-a explicat ce inseamna termenul "Cuvee". Este o selectie din cele mai bune cuve, astfel incat calitatea vinului este chiar excelenta. Costel Cainamisir ne-a povestit ca la aceste selectii au experimentat in 2014 butoaie de salcam, in care circa 10% din cantitatea de vin este tinuta circa 3-4 luni.
cu Costel Cainamisir si Achim
Am degustat in premiera Riesling Italian, un vin versatil cu potential mare de invechire, pe care l-am apreciat atat sec cat si dulce, in combinatia  care a incheiat degustarea.

Nedeea - sarbatoarea vinurilor romanesti


Nedeea (nedeia) este numele unei adunari campenesti cu ocazia unor sarbatori sau hramuri, la care participa mai multe sate, se organizeaza hore, balciuri si se pun la cale casatorii.
Nedeea cu cascaval Sofia si prune uscate
Ei bine, Nedeea mi-a cucerit inima si am binecuvantat asocierea cu cascavalul Sofia alaturi de prune uscate. Si cum la o sarbatoare romaneasca, unui cascaval romanesc ii sta bine la brat un vin romanesc, Nedeea de la Vinarte este un vin unic in Romania, fiind obtinut din 3 soiuri romanesti: Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac.
Nedeea de la Vinarte
Vinificarea se face separat pentru fiecare soi de vin, care apoi se lasa la maturat in baricuri franceze  de stejar, intre 2 si 6 luni, in fucntie de fiecare dintre cele 3 soiuri. Se face apoi selectia si asamblarea intr-un cupaj unic, Nedeea fiind imbuteliata la sticla si depozitata in pivnita. Potentialul de invechire la sticla ii confera o textura catifelata si un buchet complex pe care va rog sa le descoperiti.

Eu am descoperit Nedeea alaturi de cascavalul Sofia dupa o hora de zile mari pe papilele mele gustative. Cascavalul este cel mai cunoscut sortiment de branzeturi de la noi, termenul de  cascaval fiind folosit impropriu pentru orice branza de culoare galbena cu consistenta semitare sau tare. Dar ce-as putea spune eu mai mult despre cascavalul Sofia?



Nedeea + cascaval = dragoste la prima degustare


Mi-au placut toate combinatiile insa Nedeea si cascavalul Sofia au avut ceva in plus, acel detaliu pe care nu-l poti defini concret dar care te face sa te indragostesti instant, la prima vedere degustare.

Pentru ca am votat aceasta combinatie cu toata inima, planetele s-au aliniat intr-o zi de Marti, 13 Septembrie asa fel incat sa fiu castigatorul perechii Nedeea 2013 + cascaval Sofia la extragerea la sorti. Asta este, le-am luat cascavalul :)
fericitul castigator al tragerii la sorti
Daca ar fi sa sintetizez in 3 cuvinte, vinul, branza si asocierea preferata, cuvantul pentru vin ar fi romanesc, casatoria pusa la cale cu Sofia ar fi din dragoste iar asocierea rezultata nu poate fi decat memorabila, s-o pomeneasca si nepotii :)

Numai 6 sunt norocoase si extrase


Dupa cum se vede din imagine, toate "urnele" au avut voturi, dovada ca asocierile culinare propuse la Branzeturi cum se... cuVin au fost apreciate pe deplin :)
urnele de vot
Desi n-a luat parte la extragere, vedeta serii a fost Sirena Dunarii, un vin rar obtinut din struguri Riesling Italian atacati de mucegaiul nobil Botrytis Cinerea. Acest lucru se intampla doar in anumiti ani, in functie de conditiile climaterice, astfel incat Sirena Dunarii care ne-a incantat simturile la final a fost din recolta anului 2001. 

De prisos sa spunem ca un vin din struguri cu mucegai nobil se potriveste de minune alaturi de o branza cu mucegai nobil.  A fost Gran Bavarese de la Delaco iar noi am avut norocul sa degustam aceasta licoare a zeilor intr-o zi de Marti 13 :)
poza de grup
Am incheiat intalnirea cu o poza de grup apoi am tras concluziile alaturi de vinurile serii. Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini imbietoare de la Branzeturi cum se cuVin #9.

Spor degustator!

Etichete: , , , , , , ,