Crama Liliac - vinul, oamenii si locul

Crama Liliac - vinul, oamenii si locul
Despre Crama Liliac am auzit in 2012 cu ocazia unui concurs Young Wine Liliac. Am propus si eu cateva variante de slogan dar vina a fost a mea. Daca n-ai gustat vinul inainte, nici nu-ti Vin idei potrivite.

De curand, cu ocazia degustarilor din cadrul Branzeturi cum se... cuVin am invatat mai multe despre vinuri si am descoperit un fan craiovean al vinurilor albe Liliac. Am mai vazut si cateva live-uri de la Gala Horeca „După 20 de ani” si cateva panouri publicitare in cadrul unor transmisiuni sportive, astfel incat atunci cand am primit invitatia la Liliac Wine & Dine trip eram deja mai mult decat curios.

Prima data la Targu Mures


Nu mai spun ca am ajuns pentru prima data in Targu Mures, zic doar ca in loc sa iau o piatra in gura, m-am desfatat cu vinurile de la Liliac. Asta se intampla Vineri seara, dupa o plimbare de 6 ore cu autocarul de la Bucuresti si dupa ce ma trezisem la 5 dimineata ca sa particip la Food Bloggers 2016. Dar a meritat cu vin si indesat.

Mi-a placut foarte mult organizarea evenimentului, fiecare dintre noi alegand variantele din meniul de seara inca din autocar, pentru a nu mai pierde vremea la sosire. 
somon pe gratar si rosé Liliac
Mi-am ales somon la gratar urmand sa-l asortez cu rosé-ul de Liliac (despre care auzisem multe lucruri bune), cu camasa de calusar si cu culoarea serii de la Hotel Plaza.
conspiratia iilor

Prima data la Crama Liliac


Sambata dimineata m-am trezit fresh & young ca un vin Liliac, odihnit si pregatit pentru o noua experienta. Cu bateriile incarcate si la propriu si la aparatul foto, m-am urcat in autocar gata pentru o zi exceptionala. Si chiar asa a fost, dar sa nu anticipez :)
prima oara in Targu Mures
Cu vinurile Liliac ma imprietenisem deja cu o seara inainte asa ca Sambata dimineata, dupa o masa excelenta la Hotel Plaza, am pornit spre zona Batos, unde este localizata Crama Liliac.

Inainte de a ajunge la crama am poposit la Biserica Evanghelica din Dedrad, unde primarul comunei ne-a povestit cu mare dragoste despre istoria locului si despre traditia viticola a zonei. Asa am aflat despre mostenirea saseasca si despre faptul ca sasii tineau butoaiele de vin intr-un loc comun, la rece, de unde-si luau vinurile necesare sarbatorilor si evenimentelor de familie.
Biserica Evanghelica de la Dedrad
Homer si Herodot amintesc despre vinurile tracice din zona Transilvaniei dar cred ca omul de afaceri austriac Alfred Beck s-a bazat mult pe traditia saseasca a zonei. Firma amb Wine Company detine 52 de hectare in regiunea Batos (Mures) si Vermes-Lechinta (Bistrita-Năsăud), avand o o capacitate de productie de circa 260000 litri iar Crama Liliac se afla in localitatea Batos si este rodul unei investitii de 7 milioane de Euro.

Ne-au povestit despre Crama si vinuri Simona Mardale, National Sales & Marketing Liliac
In Crama Liliac
si Paula Bota, oenologul care sub supravegherea vinificatorului austriac Rudolf Kritzan este "devina" pentru vinurile Liliac.
Paula Bota si vinurile Liliac
La Crama Liliac am degustat in premiera pentru mine un "orange wine". Este vorba despre primul orange wine din România, un vin nefiltrat obtinut din struguri Chardonnay aflat acum la a doua editie la Crama Liliac.
orange wine
Mustul este lasat la macerat in contact cu pielitele strugurilor pentru un timp mai indelungat, un timp mai apropiat de vinurile rosii decat de cele albe. Astfel vinul are timp sa extraga culoare, tanin si fenoli, rezultand un vin alb, cu o tenta tulbure si portocalie.

A fost doar prima surpriza dintre multele premiere si noutati pregatite de Liliac pentru aceasta zi. Cu informatii si gusturi noi in tolba, ne-am luat la revedere de la Crama Liliac si am plecat spre zona viilor.

Vinul locului si mancarea locului



In teorie auzisem ca asocierea "vinul locului cu mancarea locului" este una imbatabila dar acum am avut ocazia sa verific acest lucru si-n practica. As mai adauga in ecuatie inca 2-3 ingrediente, frumusetea locului, oamenii locului si oamenii alaturi de care te bucuri de aceasta "intamplare".
frumusetea locului
Ajunsi la stana lui Nea Gheorghe, am fost intampinati cu bunatati pregatite de baciul Gheorghe si de sotia lui.
la stana
Fiind foarte cald, am privit cu teama sticla de palinca din care am indraznit sa iau doar o gura.

Am contra-atacat cu slana afumata,
slana afumata
branza (urda, proaspata si maturata) cu ceapa,
branza si ceapa
alaturi de un vin brumat de la Liliac.
Liliac brumat
Am inteles mai bine de ce vara este vremea vinurilor fresh & young cand am vazut la rece vinurile Liliac dar mai ales cand le-am dat peste cap. 
young fresh Liliac
Rezultatul a fost un moment instant de racoare, urmat de o noua tura de mancare. Un "balmos" la ceaun, fierbinte si bun, care a fost o alta premiera pentru mine.
balmos
Nu stiu care a fost senzatia pranzului pentru ceilalti participanti dar pentru mine cam asa a aratat momentul zilei vazut prin ochelarii lui Edi :)
momentul zilei

Degustare la Liliac Lodge Batos



Dupa seria de senzatii reci si fierbinti si dupa ce am gustat vinurile si bunatatile locului, am pornit pe jos printre vii spre Liliac Lodge Batos.
viile Liliac
Este o cabana cocheta in care ne asteptau alte vinuri la rece, o terasa dar si un cort amenajat pentru degustare.
Liliac Lodge Batos
In imagine se vede si interiorul cabanei, terasa sau cortul, dar senzatia picioarelor goale prin iarba bogata a gazonului puteti doar s-o banuiti :)

Am stat o vreme la un pahar de vin bun si povesti cu vin pana cand s-a mai domolit caldura si s-a mai topit gheata din frapiera.
Liliac la gheata
Atunci s-a dar startul pentru degustarea comparativa, o noua premiera pentru mine, degustarea desfasurandu-se in perechi de cate 2 vinuri si fiind orchestrata de Simona Mardale.
degustare Liliac
Vedetele degustarii le vedeti in imagine iar perechile au fost (daca mai tin minte) urmatoarele:


Red Cuvee 2014 (Feteasca Neagra + Merlot) a incheiat degustarea, vinul rosu de la Liliac fiind recomandat a se bea mai rece, la o temperatura de 16 grade Celsius.
Red Cuvee Liliac
Si daca vinul a fost rosu si racoritor, ne-am reamintit de senzatia de rece-cald cand am gustat un gulas proaspat facut.
Gulas
Fiind fan al vinurilor rosii, l-am considerat vinul preferatul al degustarii si m-am ridicat in picioare aplaudand o surpriza atat de placuta mie. Este o alta premiera marca Liliac, vinurile rosii premiate la diverse concursuri fiind primele vinuri rosii obtinute in aceasta zona traditionala pentru excelentele vinuri albe.

Dupa degustarea comparativa am mai savurat Pinot Noir Private Selection 2014 si Nectar of Transylvania, vin de desert din Muscat Ottonel, obtinut prin metoda schilfwein ("strugurii sunt lăsati la deshidratat pe rafturi din rogojină si trec printr-un proces natural de înghet în corturi special amenajate"). Rezultatul este un vin dulce, corpolent si bogat, esenta dulce a strugurilor care a mers de minune alaturi de clatite proaspat facute.

Am mai degustat "en primeur" Lily, dar cum imi era greu sa ma dezlipesc din iarba racoroasa, n-am mai apucat sa fac poza. Am imprumutat-o de la Cosmin via Razvan Stoenescu, povesti cu vin :)
Lily "en primeur"
Despre cele 2 sortimente de Lily (Sauvignon Blanc + Chardonnay si Feteasca Reagala + Feteasca Alba) vom afla mai multe dupa ce apar pe piata.

Atat de mult ne-a placut sederea la Liliac Lodge incat am continuat discutiile pe terasa, in lumina blanda a soarelui la asfintit.
discutii la terasa
Am fost ultimul grup care a plecat spre hotel, exact in momentul in care sorele imi aducea aminte ce vin rosu bun am baut la Liliac Lodge, in mijlocul viilor si al noilor prieteni. 
apus de soare in vie
Tocmai cand ma intrebam daca liliacul transilvanean care a inspirat filmele cu vampiri se hraneste cu sange sau cu vin rosu ca sangele, s-a "sunat" plecarea. La fix, pentru ca observasem cum printre noi isi facuse simtita prezenta un liliac prins in parul Anitei :)
liliac prins in parul Anitei

La un pahar de vorba cu Liliac



Liliac Wine & Dine trip a fost o ocazie excelenta sa intalnesc iubitori ai vinului si sa vorbim despre pasiunile comune. N-am reusit sa socializez cu toti cei aproximativ 60 de participanti la aceasta isprava, dar cu cativa am schimbat mai multe impresii.

Doar cu Razvan Stoenescu - Povesti cu vin - mai povestisem inainte de calatorie si-i multumesc pentru nominalizare si pentru conspiratie legata de ie :)
Razvan Stoenescu
Alaturi de el i-am cunoscut pe cei 2 Cosmini, Cosmin Udrea
Cosmin Udrea
si Cosmin Pop, mari iubitori si cunoscatori de vin.
Cosmin Pop
Pe Eduard Jakab - sommelier si bon viveur de la Tribeca Drinks - l-am apreciat pentru naturaletea cu care ne-a inveselit seara de Vineri si intreaga zi de Sambata si l-am stresat cu pozele care se oglindeau in ochelarii lui de soare :)
Eduard Jakab
Le-am mai cunoscut pe fetele de la winecraft.ro, Maria Musat 
Maria Musat
si Cristina Raicu, cunoscatoare si educatoare in arta vinului,
Cristina Raicu
pe Daniela Balan, venita tocmai de la Iasi pentru acest eveniment,
Daniela Balan
dar si pe Oana Gheorghe, cunoscatoare in arta bucatarelii.
Ioana
Tututor le multumesc pentru informatii si pentru compania placuta alaturi de adevarati cunoscatori in domeniu.

Le-am lasat la final pe Anita Panait - #koonishgirl cu liliac in par
Anita Panait
si pe Simona Mardale, carora le multumesc inca o data pentru invitatie, pentru organizare si pentru dedicare.
Simona Mardale
N-am incalecat pe sa si nici nu inchei povestea asa :) Am zburat pe aripi de Liliac la Wine & Dine trip si atat va mai spun. Am baut atatea sortimente de vin alb si bun cat n-am baut la toate degustarile de pana acum :) Iar daca vi se pare ca am descris experienta in multe cuvinte, stati sa vedeti pozele.

Spor cu Liliac in zbor!

Etichete: , , ,