Paine si maine la Ursi si Geamana

Paine si maine la Ursi si Geamana
In urma cu 3 ani am participat alaturi de World Vision la o actiune in cadrul proiectului Donator de viitor. Am fost atat de impresionat incat am fost si eu un mic donator pentru copiii din 10 familii din mediul rural.

Cand am primit e-mail-ul in care eram intrebat daca m-ar interesa participarea la proiectul Paine si maine mi-am dorit din tot sufletul sa ajung. Chiar daca pentru ziua respectiva aveam planificata o deplasare in alta parte, s-au aliniat planetele si am plecat spre Valcea alaturi de cativa de colegi din blogosfera craioveana si echipa World Vision.
in microbuz spre Valcea
Am ajuns mai intai in localitatea Ursi, unde ne-am adus aminte de zilele in care eram la randul nostru pe bancile scolii.
pe bancile scolii
Am cunoscut-o pe Oana Cuzino, ambasadorul World Vision si cu gazdele din comuna Stoilesti, 
Oana Cuzino, ambasadorul World Vision, poza cu blogoltenii
apoi am vizitat salile de clasa in care cei mici mananca o masa calda in fiecare zi, prin intermediul programului Paine si Maine. La Ursi i-am gasit pe copii chiar la masa.
masa calda la scoala
Mi-a placut foarte mult ideea acestui proiect prin care World Vision alaturi de Lidl vor sa asigure o masa calda pentru 25000 de copii din mediul rural. Masa calda este importanta, dar este doar primul dintre ingredientele programului.

Este vorba despre hrana sanatoasa, 2 feluri de mancare si desert, dar adevaratul desert incepe in cadrul programului Scoala dupa Scoala. Copiii invata sa se spele pe maini, sa respecte regulile de igiena si sa aiba deprinderi sanatoase, fac lectiile ajutati de cadre didactice apoi desfasoara activitati extrascolare in care se implica cu tot sufletul.
piesa de teatru
La Geamana copiii servisera masa si erau in programul Scoala dupa scoala. Am fost martorii unei mici piese de teatru, iar veselia, placerea si mandria se vedeau pe fata copiilor. Nu mai zic de incantarea bloggerilor prezenti la eveniment, asezati in bancile din clasa.
bloggeri incantati
Am avut posibilitatea sa vedem in aceeasi clasa si-n aceeasi piesa copii de la grupa pregatitoare si din clasele a II-a, a III-a si a IV-a, care mananca impreuna, isi fac lectiile impreuna sub supravegherea unui cadru didactic, se ajuta intre ei apoi tot impreuna participa la activitati extrascolare.

Am fost uimit sa vad pe peretii clasei un desen realizat de micuti cu un indemn sanatos pe care eu l-am descifrat la cursul de nutritie si pe care l-am aflat tarziu: daca mananci fructe si legume de toate culorile te asiguri ca ai toate mineralele si vitaminele necesare.
fructe si legume de culori diferite
Al treilea "ingredient" al proiectului il reprezinta parintii si cadrele didactice. Parintii din mediul rural n-au timp sau nu stiu sa-i ajute pe ce mici cu lectiile, astfel incat acest program vine si in ajutorul lor. Nu mai spun despre faptul ca, la randul lor, parintii invata despre importanta educatiei, nutritiei si a sanatatii, lucruri neglijate de obicei in mediul rural.
program scoala dupa scoala
Paine si maine este un proiect pilot care se desfasoara in scolile din mediul rural din 3 judete (Valcea, Dolj si Vaslui), fiind vizati 25000 de copii. Lidl isi aduce contributia cu 100000 Euro insa este foarte important si sprijinul local. Trebuie sa existe autoritati locale interesate de spatii curate si igienizate, cadre didactice si voluntari pentru programul Scoala dupa Scoala si nu in ultimul rand daruire umana.

Am descoperit toate aceste lucruri la Ursi si Geamana, cele 2 scoli vizitate din comuna Stoilesti, judetul Valcea. Echipa World Vision se asigura de indeplinirea acestor conditii iar experienta lor de 25 de ani in lucrul cu comunitatile este apreciata de copii si profesori.
echipa World Vision
Daniela Buzducea, director executiv World Vision, ne-a spus cateva secrete despre proiectul de suflet denumit #painesimaine.
Daniela Buzducea, director executiv World Vision
Elevii din ciclul primar al scolilor din mediul rural se afla in centrul programului deoarece multi dintre ei nu mai reusesc sa tina ritmul in gimnaziu si renunta la studii. Am mai aflat ca in teorie exista din 2011 o lege care defineste conceptul "Scoala dupa scoala", dar in realitate nu exista nimic. Nu este doar treaba Guvernului sa schimbe situatia in mediul rural, situatia din Romania ne afecteaza pe toti, indiferent daca invatam sau muncim in Romania sau in Europa. Chiar daca ai plecat in strainatate, ramai român toata viata. Iar impresia celor din jur despre Romania iti afecteaza imaginea in continuare.

Intrebata de ce proiectul pilot a inceput in Dolj si Valcea, Daniela Buzducea a raspuns ca receptivitatea comunitatilor a fost determinanta.

A propos de oamenii locului, Ioana Nita, Directoarea Scolii Gimnaziale Stoilesti, de care apartin scolile din Ursi si Geamana, ne-a spus ca experienta de 32 de ani din invatamant si increderea in oamenii de la World Vision au ajutat-o sa treaca peste toate obstacolele. Desi sunt in mediul rural, scolile sunt igienizate, au autorizatie sanitara de functionare iar dascalii isi fac meseria cu dedicatie, chiar daca trebuie sa strabata zilnic 10 km dus-intors pentru a ajunge la scoala.
Oana Cuzino
Oana Cuzino ne-a vorbit despre trio-ul sanatate, putere de invatare si educatie si despre faptul ca, pentru o dezvoltare corecta, toti copiii trebuie sa simta sentimentul de iubire si acasa si la scoala. Revenind la ideea Danielei Buzducea, Oana Cuzino ne-a amintit ca viitorul nostru depinde de copiii nostri, care intra in competitie cu ceilalti copii din Europa, copii in care se investeste foarte mult.

Andra Bica, Inspector Scolar General al judetului Valcea, a amintit cateva dintre greutatile birocratice pe care au trebuit sa le depaseasca, dar atunci cand exista vointa comuna, totul este posibil. In Valcea s-au uniti toate fortele, inclusiv Primarul din Stoilesti punand umarul la urnirea programului Scoala dupa scoala.
Maria Pârvuleasa, CSR si PR Manager Lidl
Maria Pârvuleasa, CSR & PR Manager Lidl ne-a spus doar cateva dintre motivele pentru care Lidl s-a alaturat campaniei #painesimaine:
In concluzie este vorba despre un cerc vicios reliefat in 8 puncte, care influenteaza mediul rural:
Maria Pârvuleasa ne-a spus ca oricine se poate implica sprijinirea proiectului, un sms la 8844 cu textul PAINE fiind echivalent cu un ajutor de 2 Euro pentru programul #painesi maine.

Desi porneste de la mancare, idee proiectului #painesimaine atinge si educatia si dezvoltarea corecta a copiilor si a comunitatilor rurale.
am mancat si noi la scoala
La finalul vizitei in scolile de la Ursi si Geamana, inclusiv noi oaspetii am fost invitati la o masa la scoala, pentru a ne convinge de calitatea meniului. Buna, sanatoasa si hranitoare mi s-a parut masa. Desi aveam si o bucata de carne la gratar, am mancat doar orez si salata, pe motiv de Miercurea fara carne. Am spus si noi "sarut-mana pentru masa", asa cum au spus copiii la activitatile extrascolare.
sarut-mana pentru masa
Multumesc World Vision pentru invitatie, Lidl pentru oportunitate si colegilor din blogosfera pentru companie. Revin cu un update cu impresiile lor cand apar articole de la DanielaDamian si Andrei.

Pana atunci va las cu mai multe imagini de la fata locului.

Spor spre viitor!

Etichete: , , , , , , , , ,