A inceput Saptamana Frantei la Craiova

Alain Pâris - directorul muzical al Stagiunii Pro Musicis
Ieri am avut privilegiul sa particip activ la prima manifestare din cadrul Saptamanii Frantei la Europa Season, intalnirea melomanilor cu Alain Pâris - directorul muzical al Stagiunii Pro Musicis si presedintele Concursului Pro Musicis.

Alâin Paris a concertat in Romania si intainte de '89, dar acum este pentru prima data in Craiova, cu ocazia Europa Season. A avut amabilitatea sa ne povesteasca despre alt "saison musicale", Pro Musicis, al carui director muzical este.
despre concursul Pro Musicis
Discutia a inceput de la titlul Pro Musicis - Le Partage de la Musique, aceasta fiind ideea de la care s-a pornit in urma cu peste 50 de ani. Parintele Merlet a fondat Asociatia Pro Musicis in 1965 la Paris. Inainte de a devenit preot, Eugene Merlet a studiat orga de la varsta de 13 ani, apoi a fost trimis de superiorii sai la Conservatorul National de Muzica de la Paris pentru a-si completa studiile muzicale. Misiunea vietii sale a fost sa-si foloseasca vocatia de preot si talentul muzical pentru a-i ajuta pe oamenii. Pere Merlet a pornit de la problemele pe care le aveau muzicienii, care in lipsa mediatizarii erau abandonati si nu-si puteau desfasura talentul.

Asa a luat nastere concursul Pro Musicis, in cadrul caruia artistii erau selectionati si prezentati in cadrul unor concerte finantate de asociatie. La randul lor, laureatii Pro Musicis concertau apoi benevol pentru persoane defavorizate, care altfel n-ar fi ajuns niciodata sa asculte muzica clasica: persoane in varsta, persoane cu dizabilitati, persoane fara adapost, persoane condamnate etc.

Discutia a fost foarte interesanta, maestrul Alain Pâris povestind cu multa placere detalii din activitatea asociatiei. Fiind presedintele concursului Pro Musicis, ne-a dezvaluit cum se face selectia, ce conditii trebuie sa indeplineasca muzicienii si cat de greu este pentru un artist sa concerteze in fata unui public format din persoane cu handicap. Ca sa exemplifice aceste momente, am urmarit un material video.



In 2015 a avut loc aniversarea a 50 de ani de activitate Pro Musicis, ocazie cu care foarte multi dintre laureatii editiilor de pana atunci au concertat la Paris, printre acestia numarandu-se si o romanca, asa cum se vede in materialul prezentat.



A urmat o discutie libera cu cei prezenti in sala, in cadrul carei Alain Pâris a raspuns intrebarilor. M-a impresionat raspunsul la o intrebare referitoare la studiile asupra efectului muzicii in tratarea unor boli. Ne-a spus ca exista astfel de studii, facute de medici si psihologi, dar ne-a exemplificat cu o intamplare de la un concert sustinut pe Pro Musicis la un camin de batrani. Printre cei care ascultau concertul se afla si un batran suferind de Alzheimer, inamicul nemilos al memoriei. Batranul cantase in tinerete la pian, la un nivel de granita intre amator si profesionist, dar boala era asa de avansata incat practic era o leguma. Dupa un astfel de concert, s-a ridicat de pe scaun, s-a asezat in fata pianului si a cantat o sonata pentru pian, fara partitura, lasandu-i fara cuvinte pe cei prezenti.

Pentru o persoana atinsa de boala Alzheimer este un lucru de neimaginat, insa maestrul Alain Pâris ne-a explicat ca memoria muzicala are un loc special in cadrul creierului uman, fiind diferita de alte zone de memorare.  V-am dat acest exemplu pentru a vedea cat de interesanta poate fi o discutie la Europa Season, eu fiind cu atat mai bucuros cu cat am tradus raspunsurile maestrului.

Intrarea la evenimenta fost libera, la fel fiind si azi la recitalul neconventional cu pianista Julie Alcaraz, studenta la Conservatorul National Superior de Muzică si Dans din Paris. Recitalul de pian are loc azi, Marti 17 Mai, la ora 19:00 la Muzeul de Arta Craiova.
recital neconventional cu pianista Julie Alcaraz
Saptamana Frantei continua Joi cu sesiunea “Muzicienii francezi se prezintă”. Intalnirea are loc in Sala Filip Lazar a Filarmonicii Oltenia Craiova, de la ora 19:00, intrarea fiind libera.
Muzicienii francezi se prezintă
De data aceasta dirijorul Alain Pâris va fi alaturi de protagonistii concertului de Vineri, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Séverine Maquaire, tenorul David Tricou si baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin, care alaturi de Orchestra Simfonica si Corul Academic al Filarmonicii Oltenia Craiova ne vor incanta cu urmatorul program:
Saptamana Frantei si stagiunea Europa Season se incheie cu cu Simfonia a IX-a de Beethoven, ultima parte a acestei piese fiind Oda bucuriei - Imnul Uniunii Europene. Pana la bucuria de Vineri mai este, dar pana atunci n-am ratat o poza la panoul de onoare alaturi de maestrul Alâin Paris si Claudia Gorun. 
alaturi de maestrul Alâin Paris si Claudia Gorun
Pentru ca sunt francofon trebuie sa spun ca in saptamana Frantei mai exista un eveniment dedicat culturii si limbii franceze. Colocviul International 50 ans de français à Craiova se va desfasoara la Universitatea din Craiova intre 19 si 20 Mai 2016, dupa urmatorul  program.

Colocviul cuprinde conferinte sustinute de invitati de la Universitatile din California, Istanbul, Tunis, Atena, Innsbruck, Liege, Aix-Marseille, Burgogne, Liubljana, Chisinau, Genoua, Madagascar, Nice s.a dar si momente artistice, asa cum este piesa de teatru Fragments d’histoires oubliées, Céline de Bo.

Spor incantator!

Etichete: , , , , , ,