Delaco si Samburesti la Casa Ghincea

Delaco si Samburesti la Casa Ghincea
A treia degustare in cadrul evenimentului Branzeturi cum se...cuVin a avut loc la Casa Ghincea, intr-un cadru perfect pentru o degustare reusita.

Alaturi de bloggeri si alti pasionati de vinuri si branzeturi am degustat bunatatile de la Delaco in tandem cu vinurilor de la Domeniile Samburesti, dar nu oricum ci respectand recomandarile specialistilor.
coltul degustatorilor de vin
Coltul degustatorilor a fost reprezentat de Prof. Univ. Nicolae Giugea – vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, secondat de Mirela Gheorghe – oenolog si de Prof. Cristian Maracineanu.
Alin Sintimbrean - DictionarCulinar.ro
Prezentarea branzeturilor a cazut in sarcina lui Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar, tot el fiind cel care ne-a explicat motivele fiecarei asocieri dintre vinuri si branzeturi. Eu am prezentat ideea evenimentului si perechile branza-vin care au fost degustate, putand fi castigate si prin tragere la sorti.
Prima imperechere a avut ingrediente cu sonoritati frantuzesti, branza Camembert si vin Chardonnay, acest soi fiind in premiera la degustatile noastre.

A doua imperechere Bavaria Blu si Roze a fost preferata multora dintre invitati, Bavaria Blu fiind prezenta in premiera la degustare. 
vinurile rose pot avea mai multe nuante
Ca sa nu mai spun ca asocierea s-a incadrat inclusiv in culorile anului 2016. Daca nu stiti, culoarea anului 2015 a fost Marsala, dupa culoarea unui vin, iar culorile anului 2016 sunt roz-cuart si albastru-seren.

Eu eram deja si albastru si seren, iar Roze-ul de la Samburesti s-a potrivit la fix in combinatie cu Bavaria Blu.
Despre nuanta, mirosul si gustul fiecarui vin ne-a explicat pe indeletel oenologul Mirela Gheorghe.
oenolog Mirela Gheorghe
Pentru rose am notat ca la un astfel de vin culoarea variaza de la nuanta unei foi de ceapa pana la culoarea portocalei. Nuanta o da tehnologul, dar daca initial aceasta este mai deschisa, dupa un an vinul bate spre nuante de orange, caramiziu si rosiatic.

De la Nicolae Giugea am aflat ca daca privim un vin rose in lumina si zarim nuante albastre sau violacee, vinul este proaspat, in primul an de existenta. A propos de trend, daca erati obisnuiti cu vinuri rose dulci sau demidulci, tendinta actuala in preferintele iubitorilor de vin se indreapta spre rose-uri seci si demiseci.

A treia asociere a adus 0 branza autohtona, Cascavalul Afumat de la Delaco, alaturi de Pinot Noir, un vin capricios, cu potential redus de culoare. In anumiti ani poate fi mai decolorat, in alti ani soarele si temperatura ii confera un pigment puternic.

A patra imperechere a fost intre Grana Padano si Feteasca Neagra, aceasta asociere fiind preferata mea. Nu doar pentru ca imi place foarte mult Grana Padano ci si pentru ca s-a imbinat perfect (dupa gusturile mele) cu un soi de vin romanesc. Poate la senzatia finala a contat si povestea cu dacii care inainte de a pleca la lupta beau Feteasca Neagra.

La Grana Padano imi place ca este sfaramicioasa si uscata, un pic dulce dar si sarata, un gust care s-a potrivit de minune cu gustul intens si corpolent de la Feteasca Neagra.
Grana Padano de la Delaco
Ca sa fiu sincer, Grana Padano a fost de fiecare data printre preferintele de la degustrari, indiferent daca s-a asociat cu Negru de Dragasani, Cabernet sau Feteasca Neagra, ca acum. Probabil ca sinceritatea alegerii a influentat si tragerea la sorti, eu fiind norocosul care a plecat acasa cu Grana Padano si Feteasca Neagra.
un trio de succes - eu, Grana Padano si Feteasca Neagra
A propos de noroc, am aflat de la domnul profesor Giugea de unde vine treaba cu ciocnirea paharelor si Hai noroc!
Nicolae Giugea
Intr-o povestire a lui Pastorel (Ionel Teodoreanu) se spune ca in Evul Mediu se practica eliminarea rivalilor prin presararea unor otravuri in vin. Ca sa previna astfel de "intamplari", atunci cand se ciocneau paharele se si amesteca vinul intre ele, astfel incat cel care ar fi pus otrava intr-un pahar sa aiba norocul de a bea impreuna cu ceilalti :)

Ultima asociere a fost intre o branza cu mucegai albastru, Edelpilz si un vin cu sange albastru, asa cum se spunea ca au regii. Cabernet Sauvignon este regele vinurilor rosii, fiind preferat de multi dintre inviatii serii. Am si o dovada cu coltul rosu :)
coltul rosu
A propos de colturi, am facut si o poza de grup in coltul ZigZag :)
poza de grup cu bloggeri in ZigZag
Va las cu mai multe imagini surprinse de mine la degustare si cu o concluzie-cugetare :)

Daca e un sambure de adevar in expresia "in vino veritas", atunci vine vin e de la Samburesti :)



Hai noroc si sa traiesti!

Etichete: , , , , , , ,