Cum se vad protestele din piata



Si tot prada ne-nencetat... milioane...
© Citykot | Dreamstime.com - Corruption In Politics Photo

Am fost ieri in Piata Mihai Viteazul din Craiova. Multi craioveni au iesit in strada, opiniile sunt diverse, una singura pare a fi numitorul comun: ne-am saturat de actuala clasa politica. Aceasta pare a fi opinia si in alte orase, din ceea ce am vazut la televizor.

Parlament penal, mars la tribunal


Nu mai tin minte in ce oras am auzit scandarea aceasta, dar mi se pare ca sintetizeaza foarte bine situatia. Ce-au inteles partidele din asta? Fiecare incearca sa traga spuza pe turta sa, sperand sa directioneze furia protestelor in ograda celorlalti. Revendicarile se refera intotdeauna la ceilalti, nu la ei.

PNL propune alegeri anticipate, spunand ca este singura cale de reformare a clasei politice. Evident ca incearca sa profite de nemultumirea oamenilor, la fel cum a profitat Ponta la demisia guvernului Boc. Din pacate, alegerile anticipate inseamna doar rearanjarea majoritatii parlamentare, nu si reformare. Calimente va fi acelasi, doar ca la putere si nu in opozitie.

Oricat de simpatica mi-ar fi mie Alina Gorghiu, nu asta inseamna reformarea clasei politice. Atata timp cat specimene ca Mihaita Calimente vorbesc in numele PNL sau exista parlamentari liberali care voteaza pentru imunitati sporite pentru alesi, asta nu inseamna reformare ci reformulare.

Daca la PNL cuvintele cheie sunt alegerile anticipate, la PSD se incearca deturnarea nemultumirilor spre Klaus Johannis, anticipand poate ca manifestantii vor fi nemultumiti de persoana desemnata de presedinte pentru functia de premier. PSD-ul si aliatii se dau de ceasul mortii pentru stabilitatate politica, chiar daca asta se bate cap in cap cu dorinta romanilor de reformare a clasei politice.

Dar sa-i lasam pe ei si sa revenim la manifestatie. Ieri in Piata Mihai Viteazul din Craiova au fost mai multe mii de oameni, n-as putea spune cu exactitate cati, dar oricum mai mult de 4000. Au aprins candele, au scandat, au purtat discutii, au cantat imnul Romaniei si a fost o atmosfera ok.



A propos de scandarea "Parlament penal, mars la Tribunal", unii au considerat ca trebuie sa fie si un mars pentru ca manifestatia sa fie completa. Nu zic ca e rau, doar ca eu am preferat sa stau in Piata. M-as bucura daca in serile urmatoare vor ramane mai multi in Piata Mihai Viteazul, mai ales cei care cred ca nu trebuie sa plece in mars pe strazile Craiovei, dar acum au plecat cu multimea.

Pana cand manifestam?


Asa cum spuneam si ieri, frica pazeste Romanica, asa ca ar trebui sa stam in strada macar pana cand va fi desemnat premierul si un nou Guvern.

Evident ca in actuala diversitate de pareri si dupa atatia ani de dezamagiri nu va exista o solutie care sa multumeasca pe toata lumea. Dar macar presiunea a zeci de mii, poate chiar sute si milioane de oameni pe strazile Romaniei in urmatoarele zile va mai clarifica ceva in mintea politicienilor, decuplati de ani buni de la agenda reala a oamenilor.

Spor!

Etichete: , , , , ,