Constantin Brancusi la Craiova - 2015

Constantin Brancusi la Craiova - 2015
Am participat la deschiderea Zilelor Constantin Brancusi la Craiova. Editia din 2015, a treia, a inceput la Muzeul de Arta Craiova si s-a terminat la Filarmonica Oltenia.

De la Horia Muntenus am aflat ca Brancusi ii transforma pe cei cu care se intalnea. Ne-a mai spus Horia Muntenus despre informatiile pe care le-a introdus in filmele sale documentare dedicate lui Constantin Brancusi si despre intrebari fara raspuns.
Horia Muntenus
Profesorul Dinu Condurache ne-a vorbit despre semnificatiile Complexului Monumental de la Tg. Jiu si despre faptul ca orice intemeiere are 5 elemente:
"Contemplati lucrurile mele pana cand le vedeti. Cei apropiati de Dumnezeu le-au vazut", spunea Constantin Brancusi. Masa Tacerii este o noua cina de taina, Poarta Sarutului este o poarta prin care se poate trece dincolo iar bancile sunt si blocuri de piatra si lazi de zestre si simboluri ale jertfei.



Despre Coloana Infinirii aflam ca Brancusi a gandit-o fara soclu, exact asa cum firul de iarba creste direct din pamant.



Am mai aflat ca Brancusi canta la frunza si caval, ca a cantat in strana Bisericii Madona Dudu din Craiova iar in Franta, desi era printre straini, nu se instrainase si era cantaret in strana si clopotar la Biserica Romaneasca din Paris.

Aceste dezvaluiri au marcat trecerea spre momentul muzical intitulat "Pasarea maiastra, o rascruce de jazz".
Nucu Pandrea, Ilinca Zamfir si Cristian Ciomu
Am inregistrat un moment emotionant, cu Nucu Pandrea (frunza), Cristian Ciomu (sintetizatoare) si Illinca Zamfir (mezzo-vocal).



Nucu Pandrea, cel care l-a interpretat pe Brancusi in filmele documentare ale lui Horia Muntenus, ne-a (in)cantat la frunza,



de mai multe ori.



Maestrul Mircea Suchici ne-a incantat cu un mic fragment la violoncel, o avanpremiera la concertul dedicat lui Constantin Brancusi la Filarmonica Oltenia Craiova.
Mircea Suchici
Rapsodul Ion Creteanu impreuna cu colegul sau au interpretat la cobza si caval un scurt fragment muzical,
moment folcloric
in memoria lui Constantin Brancusi.
Ion Creteanu
Apoi Ion Creteanu a interpretat balada unui alt Constantin, boier vechi si domn crestin, Constantin Brancoveanu.
Balada lui Constantin Brancoveanu
In incheierea simpozionului regizorul Horia Muntenus ne-a mai spus cateva lucruri despre materialul din care este realizata Coloana Infinitului. Brancusi n-a vrut sa fie aur ci alama. Alama se innegreste in 5-10 ani iar monumentul trebuie ingrijit. Este o evocare a ingrijirii mormintelor si a semnificatiei funerare a Caii Eroilor de la Tg. Jiu.

Simpozionul a avut loc Sambata, 14 Martie, si s-a incheiat cu o Scrisoare Deschisa adresata Presedintelui Romaniei.



N-am reusit sa ajunga Sambata la filmul documentar prezentat de Horia Muntenus, dar sper sa-l vad cu alta ocazie. Am fost insa Duminica seara la Filarmonica Oltenia pentru a aplauda un concert dedicat lui Constantin Brancusi.

Maestrul Mircea Suchici, sufletul Zilelor Constantin Brancusi la Craiova, si-a aratat indemanarea la violoncel,



in mai multe randuri.



Apoi Nucu Pandrea a revenit pe scena Filarmonicii Oltenia incantandu-ne din nou la frunza,



de data asta cu acompaniament simfonic.



Concertul a mai inclus un recital de vioara,
recital de vioara
momente de poezie
moment de poezie
si multe aplauze la final.
final de concert
Felicitari organizatorilor pentru editia a treia a Zilelor Constantin Brancusi la Craiova!

Spor cultural!

P.S.
Au mai fost prezenti la Zilele Constantin Brancusi colegii din blogosfera Andrei, Dana, Liana, Rares si Catalin. Din pacate n-am facut traditionala poza de grup, singura imagine fiind din Sala Oglinzilor, alaturi de Dana, intr-o incercare de "infinire" :)

Etichete: , , , ,