Ca-i zici Sotea sau Bully, ranile exista

Ca-i zici Sotea sau Bully, ranile exista
Nu stiu cati dintre voi ati citit la scoala povestirea cu Sotea. "Pe vremea mea" era in programa scolara sau in lecturile recomandate, nu mai tin minte (din antichitate :)

Pentru aducere aminte las cateva fragmente dintr-o corespondenta:

Goliatul, caruia toti îi ziceam Sotea, pentru ca era de o putere de care numai varul meu Mavru îi venea de hac, îsi petrecea timpul mai mult la poarta scoalei, între placintari si salepcii, decât în clasa. Îndata ce cumpara cineva un covrig sau un mar, el se repezea ca un erete si i-l smulgea din mâna; gratie puternicilor sai pumni, raspândise o asa groaza printre baieti, încât multi îi plateau tribut în natura sau în parale, ca sa nu-i bata sau ca sa-i protege în contra altor camarazi.

In zilele noastre cei ca Sotea sunt denumiti generic "Bully" si sunt acei "smecherasi rautaciosi" pe care i-am cunoscut cu totii în scoala, cei care tachineaza excesiv, agreseaza si jignesc. Desi par "prostii copilaresti", fenomenul de bullying lasa in urma efecte grave.
Cartoon Network împreuna cu Asociatia “Telefonul Copilului” si Alex Velea au pornit proiectul anti bullying Clubul prieteniei, sub sloganul “Fii prietenos, nu rautacios!”. Scopul proiectului este evidentierea fenomenului, a efectelor negative pe care le lasa asupra baietilor si fetelor care ii cad victima precum si sensibilizarea si încurajarea copiilor de a lua masuri impotriva hartuirii si agresiunii de orice natura.

Iata cateva statistici seci, care vorbesc despre acest fenomen, dupa ce in 2014, la 116 111, linia telefonică gratuită dedicată copiilor, a fost înregistrat un număr de 1.046 de situatii care au făcut referire la fenomenul bullying.

Analiza statistică a cazurilor înregistrate la 116 111, arată următoarele:
Efectele abuzului de tip bullying:
Am fost azi la o scurta conferinta de presa prilejuita de promovarea campaniei "Fii prietenos, nu rautacios" in Craiova. Alex Velea a tinut neaparat sa inceapa campania la scoala in care a invatat, scoala nr. 37 Mihai Eminescu din Craiova. Iata ce a spus:
Alex Velea
“Mă bucur să ştiu că îi pot ajuta pe copii să se opună fenomenului bullying. Este o problemă reală şi toţi copiii din România pot fi afectaţi. Cred că primul lucru pe care cei mici trebuie să îl facă într-o astfel de situaţie este să stea de vorbă cu o persoană apropiată, de încredere, şi să povestească prin ce trec. Nu trebuie să sufere în tăcere sau să rămână indiferenţi atunci când asistă la astfel de hărţuiri. Toti putem fi prietenoşi şi respectuoşi faţă de ceilalţi”.

Cătălina Florea, Director Executiv, Asociatia „Telefonul Copilului” a adaugat:
Catalina Florea
“În lumea magică a desenelor animate, viaţa este o joacă frumoasă. În universul unor copii, însă, teama, suferinţa şi depresia au devenit noua realitate. Ştim asta din ceea ce ne spun copiii afectaţi de fenomenul bullying, care ne cer ajutorul odată cu apelul lor la „Telefonul Copilului 116 111”. Campania lansată împreună cu Cartoon Network este prima campanie care abordează fenomenul bullying încă de la vârsta la care copiilor li se conturează personalitatea, totodată aducându-ne mai aproape de toţi acei copii care ţin sub tăcere ceea ce nu le dă pace, încurajându-i să ceară ajutor”.

Am profitat de ocazie si l-am intrebat pe Alex Velea daca va include ideile campaniei "Fii prietenos, nu rautacios" in melodiile sale. Mi-a spus muzica te ajuta deja sa fii mai sensibil si ca-si doreste sa transmita astfel de mesaje.

L-am mai intrebat daca pe vremea cand era la scoala (Alex este craiovean si dupa Scoala nr. 37 Mihai Eminescu a urmat cursurile la Liceul Electroputere) a intalnit acest fenomen denumit bullying si in ce postura. Asa cum ma asteptam, a intalnit fenomenul din postura de spectator, iar daca atunci nu stia sa-l defineasca sau sa vada efectele bullyingului, acum s-a decis sa de implice in campanie.



Am dat la inceput exemplul cu Sotea pentru a constientiza ca astfel de agresiuni au loc de cand lumea, chiar daca nu stim ca sunt denumite bullying. Fiecare copil poate fi afectat de fenomenul de bullying, in calitate de agresor, victima sau spectator.







Asociatia Telefonul Copilului face aceste statistici de 3 ani si am intrebat-o pe doamna Catalina Florea daca sunt diferente intre scolile de elita, mai de centru si o scoala de cartier. Mi-a raspuns ca sunt cam aceleasi probleme peste tot. Forma de bullying fizic este asociată, în general, cu baietii, în timp ce forma de bullying verbal cu fetele, desi in ultimul timp vedem in online tot felul de filmulete cu fete care se bat.

Fata de anii trecuti, ponderea bullyingului online a crescut, ajungand acum la 3.87% si fiind in concordanta cu timpul tot mai mare petrecut de copii in mediul online. Chiar daca unele procente din statistica de mai sus par mici (3.87% sau 6.98%), cele mai mici efecte au 2 cifre: 13.17% dintre copii avand ganduri suicidale :(

Acestea fiind consecintele, l-am felicitat pe Alex Velea pentru implicare in campania de constientizare a fenomenului. M-am bucurat sa vad ca Telefonul Copilului si campania "Fii prietenos, nu rautacios" sunt promovate cu tot sufletul de persoane ca Alex Velea, care este ascultat de cei vizati de campanie. Copiii pot intelege altfel un mesaj care vine de la cineva pe care-l apreciaza.

Spor prietenos!

Update: Am primit de la organizatori si cateva imagini cu actiunile de la scoala.

discutii pe intelesul copiilor
Discutii pe intelesul copiilor
Contributia copiilor la intelegerea fenomenului
Contributia copiilor la intelegerea fenomenului
La finalul discutiilor cu copiii, acestia au avut posibilitatea sa vorbeasca cu Alex Velea, promotorul campaniei "Fii prietenos, nu rautacios".
Alex Velea despre prietenie
Si sa imortalizeze momentul :)
Alex Velea alaturi de scolari

Etichete: , , , ,