Vineri recomandam PSB!


Vineri recomandam PSB!
© Tovovan | Dreamstime.com - Collection Of An Account Icons Photo
In ultima zi de campanie electorala (asta adevarata, care abia s-a terminat), mi-am adaptat rubrica Vineri recomandam articole la agenda politica. Nimereala sau nu, la fel fac si-acu'.

Acum nu stiu daca prin mintea creata de oita si mai creata a trecut ideea mareata ca ultima zi de campanie electorala este mereu Vineri, dar dead-line-ul campaniei electorale SuperBlog este Vineri, 23:59, ceea ce este o super coincidenta. Daca primim si exit-polul rezultatelor Duminica, dupa ora 21:00, ar fi inca si "mai super" :)

Coincidenta sau nu, stiu cu ce se mananca o campanie electorala, atat din punctul de vedere al unui candidat, cat si al unui consilier de imagine. In 2003 m-am implicat in politica in cadrul unui partid al tinerilor, care era foarte activ in mediul online. Am fost membru fondator al URR in Craiova si Dolj si presedinte al URR Craiova.

In 2004 am participat la primele alegeri in calitate de candidat, iar in 2005 URR a fuzionat cu PNTCD. In 2007, la primele alegeri europarlamentare am fost pe lista candidatilor, in 2008 am candidat pentru Primaria Craiovei (am iesti pe locul 5, din 15 candidati) si pentru Consiliul Local. In perioada 2003 - 2008 am fost la numeroase traininguri si workshopuri pentru pregatirea campaniilor electorale la nivel local, national si international, astfel incat abordarea mea in cadrul campaniei SuperBlog se bazeaza pe experienta politica in online si offline.

Avand in vedere acest background, nu voi promova un anumit candidat ci Partidul SuperBloggerilor. PSB. "Sa-ti PeSeBloggere, ca e partidul tau!" :)

Mai am un motiv, chiar mai important: SuperBlog nu este o simpla competitie. SuperBlog este despre si cu oameni, despre si cu sponsori, despre si cu echipa si parteneri. Adica mai mult decat un candidat. Cel putin pentru mine nu conteaza atat de mult platforma (ce coincidenta misto cu platforma de partid) pe care-ti incarci articolele sau dai check-in la clasament. Conteaza mai mult atmosfera, interactiunea cu colegii de competitie, cu organizatorii, sponsorii si cu partenerii SB.

Toate aceastea m-au determinat sa vad mai degraba SuperBlog in rol de organizatie, nu in calitate de simplu candidat. Vorbim asadar despre alegeri generale (si general valabile :), in care partidul are importanta cea mai mare. Bineinteles ca partidul este definit de valori, de doctrina, de platforma program si de oamenii din care este format.

Valorile PSB se desprind din Statut, doctrina este liberala (ehehe, de multe ori mi se pare ca secretarul general lasa prea multa libertate :), platforma ne-o reamintim toti cand se "misca clasamentul" sau cand e zi de deadline, dar cei mai importanti exponenti sunt oamenii care compun PSB.

Ca in orice organizatie politica, oamenii se mai schimba, ierarhiile se modifica, dar atmosfera este unica. Pornind de la oameni si de la curiozitate, m-am inscris in SuperBlog in anul de gratie 2012.
Se pare ca in acel an a fost o editie super-speciala, in care s-au inscris (sper sa nu ma insel) concurenti ca Nasa Aguritza si Emilentul, dar si sponsori ca Delaco sau Coty. A fost si editia in care a castigat 'Mnealui, actual blogger partener SuperBlog.

Pe vremea aceea, in fiecare Duminica realizam rubrica Blog & Roll, in care mediatizam cele mai bune articole ale saptamanii incheiate, citind blogurile inscrise in blog-roll. Dadeam de multe ori peste articole marcate cu "particip la SuperBlog", le consideram advertoriale si nu le includeam in rubrica.

N-am fost curios sa vad ce inseamna SuperBlog. Dar dupa ce Andrei cel Ciobanu pe numele de americanu' Andrew Smith a anuntat ca se inscrie la SuperBlog, am zis sa ma bag si eu sa vad care-i treaba. Pe Andrei, Emilentu', Spanac, Ochiu' Ratiunii, Ecaterinca, Corli si o intreaga parohie ii cunoscusem la un Blog Meet in Bucuresti.

M-am inscris, mi-am propus sa fiu finalist fara penalizari si sa ma clasez in prima jumatate a clasamentului. Din 88 de finalisti, am fost #44, a inceput sa-mi placa si de atunci tot revin.

Dar destul despre inscrierea mea in PSB, sa vorbim si despre partid. Inainte de toate vreau sa va spun ca partidul care se promoveaza doar in campania electorala pentru generale, n-are nicio sansa sa creasca mare. Se porneste de la alegerile locale, dar partidul ramane in campanie in continuare. Se accelereaza in campania de toamna, dar si-n europarlamentarele de primavara, privite ca un antrenament pentru urmatoarele alegeri din toamna.

Despre alegerile locale va pot spune ca in 2012 am fost singurul candidat PSB din Craiova, in primavara lui 2013 m-am alinat cu cativa olteni la Gala Spring SuperBlog, in campania de toamna din 2013 am adus un craiovean cu capra tocmai din Germania, iar la Gala din 2014 sper sa fim 6 craioveni.

Asta inseamna ca mi-am facut bine treaba pe plan local. Daca tot ne intalneam la Craiova Blog Meet, le-am povestit si despre SuperBlog. Geordan a fost curios si m-a intrebat daca e cazul sa se bage si el in politica blogosferica. I-am zis sa incerce o data, ca pe urma nu se mai lasa.

Inainte de campania de toamna 2014, tot la un Craiova Blog Meet m-au intrebat mai multe bloggerite cum este la SuperBlog. Le-am zis ca e misto, dar greu, insa merita orice sacrificiu pentru a ajunge la Congresul PSB (asa se numeste Gala, in termeni politici :). Stiau deja ca am castigat greutatea mea in branza iar unii dintre colegii de Craiova Blog Meet au avut partea lor de branza. Cei care doreau sa participe m-au intrebat de ce este greu. Le-am zis ca este o competitie de durata, un maraton, nu un sprint, iar greutatea si durerea vin din... dead-line-uri. Au mai renuntat cativa dintre craiovenii mei pe parcurs, dar tot vom fi 5-6 la Straja.

Dupa cum vedeti, in politica blogosferica este important sa spui adevarul si sa faci lucrurile cu pasiune. Si nu este suficient sa faci politica online, trebuie sa mai iesi si-n offline, printre oameni. Trec peste falsa contradictie bloggeri-oameni si va spun ca este mai usor sa promovezi PSB in randul bloggerilor decat sa promovezi un partid politic in randul oamenilor. Vorbesc despre bloggeri adevarati, care pun pasiune in ceea ce scriu in online si in ceea ce fac in offline. Ca sa parafrazez un slogan, deviza PSB este "Vorbe in online, fapte in offline".

Pentru a mediatiza PSB am folosit toate canalele online si offline, in timpul campaniei dar si intre campanii. Grupul (de sprijin) SuperBlog de pe Facebook este cel mai important canal din arsenalul PSB, cu o efervescenta crescuta in timpul campaniilor. Se nasc opinii, afinitati, prietenii si comunitati.

Pentru a promova bloggingul si SuperBloggingul am folosit si canalele media traditionale, cum sunt televiziunile locale si regionale, dar si presa locala sau radiourile nationale. Bineinteles ca n-am ocolit partenerii media traditionali, intervenind de cateva ori la Radio Lynx.

Asa cum spuneam, daca vrei sa fii convingator nu trebuie sa fii activ doar in campania electorala. Oamenii s-au obisnuit sa auda promisiuni in timpul campaniei, astfel incat n-am sa cad in aceasta capcana. As putea sa spun acum, cand sunt in top 3, ca Partidul SuperBlog este cel mai bun, dar cred ca sunt mai credibil daca cititi un interviu de pe vremea cand nu eram in top 10.

Dupa cum vedeti, nu v-am indemnat sa votati acum PSB. Eu cred ca voturile se numara odata cu participantii la editiile urmatoare, in lunile in care se nasc viitorii SuperBloggeri.
Votati SuperBlog!
Particip cu acest articol la SuperBlog 2014, in calitate de finalist fara penalizari si inchei cu traditionalul strigat de lupta:

Lasa vraja, hai cu spor la Straja!

P.S.(B)
Probabil ati vazut niste cuvinte marite, dar exista o explicatie.

Legenda:

Etichete: , , , , ,