Conferinta "Polonezi in Romania"

Conferinta "Polonezi in Romania"
Va anuntam ca voi participa la vernisajul expozitiei Zbor deasupra Poloniei si la Conferinta "Polonezi in Romania - Doar un trecut de seama sau si un viitor promitator".

La vernisaj am primit confirmarea ca imaginea cu care s-a promovat expozitia este reala. 

Am vazut acelasi loc fotografiat si pe timp de iarna,
peisaj de iarna
dar aveti aici mai multe imagini de la Zbor deasupra Poloniei.
Daniel Botea si Alina Vaduva
Am imortalizat momentul alaturi de cunostinte mai vechi de la Centrul Cultural Polonez din Craiova, apoi am intrat la conferinta.
deschiderea conferintei
Conferinta a fost deschisa de Prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu,  Prorector Universitatea din Craiova, responsabila cu Relatii internationale si imagine academica, care a amintit ca Romania si Polonia sunt doua tari mari din Europa iar relatiile romano-polone trebuie sa fie pe masura.
Cristiana Nicola Teodorescu
E.S. Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei in Romania a avut un discurs liber, in limba poloneza, tradus cu promptitudine de Magdalena Filary, de la Centrul Cultural Polonez din Craiova.

E.S. Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei in Romania
Am retinut cateva cifre interesante referioare la semnificatia anului 2014 pentru Polonia:
La acestea se adauga Ziua Nationala a Poloniei, sarbatorita pe 11 Noiembrie, lucru subliniat de Prof. univ. dr. Nicu Panea, Decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Craiova, cel care a fost in continuare coordonatorul conferintei.
Mihaela Albu
Prof. univ. dr. Mihaela Albu, director fondator al revistei internationala Carmina Balcanica, a prezentat numarul dedicat comunitatii poloneze din Romania.
Mihaela Albu
Dl. Mihaela Albu, Directorul Institutului Diplomatic Roman, a vorbit despre legatura geo-strategica si geo-politica dintre Polonia si Romania, scotand in vedere faptul ca in 1996, prima vizita externa a Presedintelui Emil Constantinescu a fost in Polonia.

Polonia este un model pentru absorbtia fondurilor europene, pentru modul in care a facut tranzitia si pentru modul in care-si respecta partenerii. Originea poloneza a fost un factor determinant in vizita Papa Ioan Paul al II-lea in Romania, prima vizita papala intr-o tara ortodoxa.

Dl. Dan Petre a subliniat ca parteneriatul strategic dintre Romania si Polonia trebuie sa aiba o viziune coordonata pe mai multe paliere:
Prof. Dr. Andrzek Dubicki vorbit in limba romana despre momentele cheie ale relatiilor romano-polone, reflectate in presa polona a vremii, incepand din 1921.
Am prins mai multe imagini din prezentare aici.
Aledin Amet
Dl. Aledin Amet, Secretar de Stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice ne-a spus ca avem 20 de comunitati etnice, Romania fiind pe locul 2 in Europa, dupa Ucraina, si reprezentand un model de convietuire interetnica.

In opinia sa, pentru a-si pastra identitatea, o minoritate trebuie sa-si pastreze limba materna, traditiile si credinta. Referitor la comunitatea poloneza, Dl Aledin Amet a vorbit despre Uniunea Polonezilor din Romania.
Alicja Wancerz-Gluza, Centrul KARTA
D-na Alicja Wancerz-Gluza, Centrul KARTA, a amintit despre refugiatii polonezi in Romania in anii 1939 - 1945 si despre volumul dedicat acelor vremuri "Iar pamantul vostru a devenit casa noastra".

In 1939, cand Polonia a fost atacata simultan de Germania nazista si URSS, circa 25000 de soldati polonezi si 25000 de civili, Guvernul, Presedintele si Tezaurul Poloniei au gasit adapost in Romania, unde au beneficiat de o "ospitalitate iesita din comun". Polonia nu a uitat niciodata acest ajutor dat in vremuri grele.
Traian Ungureanu
Dl. Colonel Traian Ungureanu, Director adjunct al Oficiului National pentru Cultul Eroilor, a dezvaluit cateva informatii din Arhiva Cultul Eroilor. In Romania sunt inhumati 196 de roi polonezi, dintre care 34 la Cimitirul Catolic din Craiova. In Polonia sunt inhumati circa 7000 de eroi Romani.
Ionela Nitu
Informatii de arhiva ne-a furnizat si D-na Ionela Nitu - Arhivele Nationale Valcea.  Am aflat ca statiunile balneare din judetul Valcea au fost folosite pentru a gazdui refugiatii polonezi, avand o capacitate foarte mare. Comunicarea intre refugiatii polonezi si autoritatile romanesti se facea in limba franceza, cunoscuta foarte bine de ambele parti.
Sorin Liviu Damean
Prof. univ. dr Sorin Liviu Damean - Sef Catedra de Istorie a Universitatii din Craiova a vorbit despre prezenta Maresalului Eduard Rydz-Smigly in Romania.
Mihai Ghiţulescu
Lect. univ. dr. Mihai Ghiţulescu – Universitatea din Craiova a vorbit despre anii '80 si despre perceptia Sindicatului Solidaritatea in Romania si despre reactiile de la noi.
Liviu Marius ILIE
Prof. Univ. Dr. Liviu Marius ILIE, Universitatea din Craiova ne-a prezentat cateva aspecte despre sederea presedintelui Republicii Polone, Domnul Ignacy Moscicki la Craiova, in timpul refugiului din 1939.

Am fost in premiera la o astfel de conferinta si dupa cum vedeti, am aflat multe lucruri interesante.

Multumim Magdalenei Filary de la Centrul Cultural Polonez din Craiova pentru traducerea asigurata in timpul conferintei si pentru materialele pe care ni le-a pus la dispozitie dupa incheierea evenimentului.

Spor!

Etichete: , , , ,