Fii voluntar! Reuseste!

Fii voluntar! Reuseste!
Sunt inginer IT in timpul orelor de serviciu, blogger si consultant pentru un stil de viata sanatos in restul timpului, dar mai am si alte roluri in familie: sot, tata, frate, fiu, frate etc. Cred totusi ca in calitate de blogger am fost invitat la Saptamana Nationala a Voluntariatului la Craiova, asa ca voi accentua acest rol.

Dar hai sa vedem care sunt obiectivele Saptamanii Voluntariatului:
Citindu-le, mi-am dat seama ca, desi nu sunt voluntar cu contract de voluntariat, am legatura cu aceste obiective.

Prima data cand am luat contact cu un ONG si cu voluntari a fost in 2003, atunci cand m-am intalnit cu membrii URR (intai ONG si apoi partid politic al tinerilor). Desi nu eram interesat de politica, m-au convins sa ma inscriu in URR alaturi de cativa craioveni pe care i-am cunoscut atunci.

Asa am devenit membru fondator al URR Craiova si mai tarziu al URR Dolj. Cum nu stiam cu ce se mananca politica, am fost la cursuri tinute de traineri de la NDI - National Democratic Institute. Atunci am luat primul contact cu ONG-urile si cu voluntarii.

Apoi, dupa ce-am invatat notiunile teoretice, a trebuit sa le punem in practica si asa am participat la actiuni door-to-door. A venit campania electorala din 2004, cand am avut chiar si noi voluntari (studenti care apreciau URR dar n-au vrut sa se inscrie in partid). Ne ajutau insa la actiuni, la afise, la door to door etc.

Facand un brain-storming pentru actiunile de campanie, unul dintre voluntari ne-a aratat un articol din Gazeta de Sud in care se spunea ca in Dolj nu prea exista sange pentru transfuzii. Si atunci am facut si prima actiune de voluntariat: am donat sange la Centrul de Transfuzie Sanguina Craiova. Eram vreo 20 de tineri, baieti si fete, iar doamna Dr. Bran ne-a intrebat daca ne-au trimis "seniorii" de la partid sa donam sange in campania electorala. Ne-a mai zis ca ar fi bine s-a facem astfel de fapte voluntare si in afara campaniei.

S-a mirat cand i-am spus ca "noi suntem partidul", dar apoi s-a mirat si mai tare cand am revenit peste cateva luni si mai multi. In 2005 URR a fuziont cu PNTCD si am dus moda donarii de sange si acolo, alaturi de tinerii gasiti in PNTCD. Cred ca am donat sange de vreo 4-5 ori, aveam si carnete de donatori.

Dar pentru ca un partid politic n-are voie sa intre in scoli si in alte institutii, am fost printre membrii fondatori ai Asociatiei "Fiecare Conteaza", cu care am desfasurat mai multe actiuni de voluntariat
In 2008 am participat din nou la alegeri, am candidat chiar si la Primarie (locul 5 din 15 candidati) si am fost din nou ajutati de voluntari. De prisos sa mai spun ca am beneficiat din nou de sprijinul unor ONG-uri (Konrad Adenauer, Robert Schuman Institute etc.) pentru traininguri de comunicare, campanii electorale etc.

In general activitatea politica intr-un partid de opozitie aflat in afara parlamentului se bazeaza pe voluntariat, pentru ca faci actiuni, dai bani si sustii conferinte de presa in mod voluntar, chiar daca ai o functie de conducere.

Deci am bifat primul punct: participa la actiuni de voluntariat public.

Trecem la punctul 2: Organizeaza evenimente cu, despre sau pentru voluntari.

Si aici trec la rolul de blogger. Din 2010 n-am mai activat in politica, insa m-am apucat de bloggging. Si ajung in 2013, cand am participat la o actiune alaturi de World Vision Dolj. Am fost "delegat" de un blogger foarte cunoscut in Romania, Chinezu, sa-l reprezint la o actiune caritabila in judetul Dolj.

Am fost, mi-a placut, i-am cunoscut pe cei de la World Vision si pe voluntarii din mediul rural, apoi am fost chiar eu cel care am organizat o astfel de actiune alaturi de ei.

Am participat la un concurs pentru bloggeri, SuperBlog, si am castigat cel mai frumos premiu: Greutatea mea in branzeturi Delaco. 76 de kilograme ale mele, plus inca 2 premii de etapa de la Delaco, s-au strans vreo 88 de kg de branzeturi.

De data asta eu am luat legatura cu cei de la World Vision si am facut o actiune caritabila pentru mai multe familii cu multi copii din zona rurala. S-a nimerit inainte de Craciun si am facut si eu o mica bucurie acelor copii.

Asta era in 2013. M-am hotarat ca in 2014 sa am mai multe actiuni alaturi de ONG-uri.

Prima a fost intamplatore, iar in Martie am participat alaturi de cativa membri AIESEC la un seminar de Branding Personal cu Adelina Chalmers, o craioveanca de-a noastra care a ajuns guest-blogger la Cambridge University.

Apoi, pe 10 Aprilie, am organizat conferinta Craiova2Online te conecteaza la blogosfera, alaturi de Asociatia Evolve si de trainerul si bloggerul David Mitran.

Am vrut sa prezentam elevilor si studentilor din Craiova ce sunt blogurile si cine sunt bloggerii, pornind de la experienta unor bloggeri liceeni si ajungand la bloggeri foarte cunoscuti, cum este Chinezu. Unexpected Blogger a fost chiar Adelina Chalmers, cu care am comunicat online prin Google Hangouts.

Pe 10 Mai am participat la SM4S Craiova, unde i-am cunoscut pe voluntarii de la Rotaract Craiova.

In fine, Miercuri, 14 Mai, am fost la prima editie a 11even Experiences Craiova, unde s-a vorbit foarte mult despre voluntariat si au fost prezente multe asociatii.

Nu doar ca am participat la aceste evenimente, dar am si scris despre ele pe blog, in speranta de a afla cat mai multi craioveni despre aceste ispravi si de ce nu, de a-i inspira si pe altii sa faca astfel de evenimente.

Si despre evenimentul de azi am scris. As fi scris chiar daca n-as fi participat, dar pentru ca am participat mai scriu un articol post-eveniment. Cand mi-a zis Stefi despre actiune, eu i-am zis sa-mi dea afisul si o descriere, ca sa scriu pe blog. Pe urma am aflat ca de fapt ea dorea sa ma invite sa vorbesc la eveniment :)

Aceste informari de pe blog se incadreaza atat in motto-ul meu: "Informatia utila impartasita este remediul natural impotriva ignorantei" dar si la punctul 3 al Saptamanii voluntariatului: Sprijina actiunile de voluntariat si voluntarii.

Imi place sa scriu despre actiunile de voluntariat si sa particip la astfel de actiuni. Am mai scris (si participat) la Ora Pamantului la Craiova, organizata tot de ASFFC, daca nu ma insel.

In general imi place sa scriu despre actiunile din Craiova din mai multe motive:
Dar sa vedeti ce se poate intampla scriind voluntar despre astfel de actiuni si initiative. Am fost contactat pe Facebook de o doamna de la Biblioteca din Segarcea, care m-a rugat sa scriu pe blog despre un concurs literar national la care participa o eleva talentata din Segarcea. Avea nevoie de cat mai multe like-uri.

Am scris, am mediatizat pe grupurile Facebook, iar doljeanca noastra din Segarcea, a castigat locul I, inaintea Bucurestiului, Clujului etc.

Ca sa vedeti care este frumusetea scrisului pe blog, povestea are si o continuare. O colega bloggerita a inscris Craiova in competitia internationala "Best City to Visit 2014", bazata pe voturi online.

Craiova a trecut usor de Ierusalim, Havana, Edinbourg si Sevilla, apoi in semifinale a trebuit sa ne duelam online cu Clujul. Multi spuneam ca batalia este pierduta de start, ca e mai tare Clujul etc.

Ne-am mobilizat, iar printre cei care au votat a fost si Biblioteca din Segarcea si eleva care castigase premiul literar datorita voturilor online. Banuiesc ca si colegii ei de clasa au votat, cert este ca am trecut de Cluj Napoca, iar in finala ne-am duelat online cu Sibiul, orasul care castigase in 2014.

Iar am vazut afirmatii de genul "n-aveti nicio sansa", "nu se compara Craiova cu Sibiul" etc., dar ne-am mobilizat si mai bine si am castigat. I-am vazut si pe o parte dintre cei care au votat. Nu numai Biblioteca Segarcea era printre cei mai activi ci majoritatea bibliotecilor din Dolj, sensibilizate de cei din Segarcea.

Care este castigul unor astfel de mobilizari voluntare?

Castigul final este al Craiovei, devenita Best City to Visit 2014. Plus ca un blogger american va veni in orasul nostru si va scrie despre Craiova. Dar senzatia de comunitate pe care ne-a dat-o mobilizarea craiovenilor, bucuria de a vedea ca nu suntem singuri si faptul ca am rostogolit un bulgare de speranta care a adunat peste 2500 de oameni, toate aceste sunt nepretuite.

Acum pregatim o alta isprava, de care sa se bucure toata comunitatea. Vrem sa facem din Craiova... Orasul Reciclarii. Daca vom aduna cele mai multe ambalaje reciclabile dintre cele 32 de orase inscrise in competitie, in Craiova se va construi o zona eco Wi-Fi, in valoare de 12.000 Euro,cu acces liber la internet.

Nu mai spun despre faptul ca orasul nostru va fi mai curat sau ca se va inchega mai bine o comunitate eco-responsabila. Va spun doar ca am nevoie de ajutorul si implicarea ONG-urilor si voluntarilor :)

Dar ca sa vedeti ca si eu ofer ceva, ar trebui sa trecem la obiectivul nr. 4: Scrie despre voluntari si organizatiile din spatele lor!

Despre actiunile din Craiova am scris, scriu si voi scrie, dar vreau ca acestea sa capete o amploare mai mare. Sunt organizate cu pasiune, intrarea este libera, dar de multe ori participarea este prea mica.

Am experimentat pe propria-mi piele atunci cand am organizat Craiova2Online. Asa ca am facut un grup pe Facebook, Intrare Libera Craiova, unde sa adunam toate evenimentele din Craiova si astfel participarea sa fie mai mare.

Mai mult de atat, sunt unul dintre coagulatorii blogosferei craiovene si ne putem mandri ca de peste 2 ani ne intalnim lunar. Sunt si prin sala bloggeri care au participat la intalnirile noastre. Ideea este ca la Craiova Blog  Meet nu vin numai bloggeri ci asteptam si prietenii din ONG-uri. Sa ne cunoastem, sa facem proiecte impreuna, sa mediatizam actiunile etc. 

Actiunea mea voluntara de a aduna bloggerii din Craiova mi-a adus si  satisfactii, astfel ca din Martie ma ocup pe Blogal Initiative Craiova, fiind reprezentantul Kooperativei 2.0 in Craiova.

Asta inseamna ca organizam concursuri pentru bloggeri, beneficiarii promovarii prin intermediul platformei fiind atat firme, dar pot fi si ONG-uri. Chiar mi-as dori sa incepem un astfel de concurs legat de data de 22 Mai si de biciclete.

Inainte de a incheia, vreau sa vin cu o propunere pentru viitor. Am vazut ca majoritatea voluntarilor din Craiova sunt tineri, ceea ce este foarte bine.

Si fata mea, Daria, face voluntariat la Muzeul Olteniei si la Clubul de Dans Katamis la care danseaza de 10 ani. Stiu insa ca in alte tari, cum este Franta, exista asociatii ale consumatorilor de exemplu, formate din voluntari, care in marea majoritate sunt pensionari.

Nu vreau sa asteptam pana cand actualii voluntari ies la pensie ci mi-as dori sa atragem in voluntariat si pensionarii care se simt uitati, n-au activitate si nu-si mai vad rolul activ in societate.

Ce ziceti, reusim?

Si acum chiar am sa inchei, cu 3 vorbe frumoase care sper sa va placa si voua.

Voluntarii nu sunt platiti pentru ceea ce fac.
Nu pentru ca n-ar merita, ci pentru ca ceea ce fac este nepretuit.

Voluntarii nu au mai mult timp decat ceilalti.
Toti avem 24 de ore intr-o zi. Dar voluntarii au mai mult suflet.

"Scopul vietii este sa inveti, sa dai, sa fii multumit, sa stii, sa imparti cu ceilalti, sa gasesti placere in dragoste si recunostinta celuilalt, in propria intelegere, in sanatate, sa cladesti si sa apartii unui spatiu al cerintelor reciproce. Increderea, prietenia, exuberanta si fericirea sunt esentiale pentru o existenta civilizata, la fel de necesare ca umorul." - Yehudi Menuhin

Etichete: , ,