Comunitatea... A fost odata ca si acum

Comunitatea... A fost odata ca si acum
Va spuneam despre cele 11 povesti ale cartierelor craiovene, transformate in piese de teatru comunitar. Ei bine, azi am fost la...  "A fost odata ca si acum" unde m-am recunoscut in povestea cartierului meu.

Comunitatea cuprinsa in piesa, Valea Rosie - Sarari, coincide foarte bine cu zonele in care am locuit.
Pana in clasa a II-a am stat in curtea Silozului, pe urma m-am mutat la blocul 42 (turnurile albastre din Valea Rosie), iar in clasa a IX-a am revenit in Sarari.

"A fost odata ca si-acum" este povestea unui tanar care ajuns in statia de autobuz din Piata Chiriac (un reper vechi al zonei), intreaba cum sa ajunga la Kaufland (un reper mai nou vecin cu cartierelor Valea Rosie - Sarari).
A fost odata ca si-acum
Cele care il invata pe unde sa ajunga sunt o pensionara si o tanara, care se aflau in statie.

Pensionara vorbeste despre denumirile vechi ale reperelor din cartiere (Crucea de piatra, IRA, Muresul, Ucecom, Moara lu' Druga, Independenta etc), spre uimirea tinerei care nu stie la ce se refera doamna.
Tanara vorbeste despre reperele nou aparute in zona (Scoala de biliard, Gladiator Gym etc.), necunoscute doamnei.

Tanarul nu pricepe mare lucru, iar la final se dovedeste a fi un francez indragostit de-o craioveanca, care nu prea intelege explicatiile binevoitoare ale celor doua interlocutoare.



Povestea contine fragmente din viata unor locuitori ai comunitatii si chiar daca eu n-am trimis sugestii spre organizatori, m-am regasit foarte bine in piesa, deoarece am locuit pe rand in toate zonele evocate.

Chiar si povestea francezului se potriveste foarte bine, blocul din Sarari in care stau fiind in imediata apropiere a "blocurilor francezilor". Asa se numeau blocurile in care au stat francezii pe vremea fabricii Oltcit, chioscul din spate fiind numit in limbajul cartierului "La francezi".

Nu mai spun ca am lucrat cativa ani intr-o firma franco-romana ce-si avea sediul la UCECOM, va spun doar ca povestea s-a potrivit foarte bine comunitatii si orasului, Craiova fiind printre orasele mai francofone ale Romaniei:
Cei 3 actori, Ade NedelcuIuliana Firan si Baptiste Febvre locuiesc in zona Valea Rosie - Sarari, la fel ca si coordonatorii proiectului, Carmen Sirbu si Florin Paraschivu, care s-au ocupat de scenariu, regie si scenografie.

distributie comunitara
Decorul a fost asigurat de Veronica Svanström, care s-a regasit in povestea craiovencei de care era indragostit un strain, cum se poate deduce usor din numele ei actual. De prisos sa mai spun ca si Veronica locuieste tot in Sarari.
comunitatea prezenta la teatru comunitar
Cu speranta ca toti cei prezenti s-au regasit in locurile si momentele evocate de piesa, va las cu mai multe imagini de teatru comunitar.

Spor comunitar!

Etichete: , ,