Tacerea lor ma cutremura...

Tacerea lor ma cutremura...
Coincidenta sau nu?

Ieri am auzit la stiri ca Chevron a primit autorizatia de instalare a primei sonde pentru explorarea gazelor de sist. Aceasta va fi instalata la Silistea, in judetul Vaslui.

Tot ieri am ascultat mai multe explicatii ale unor specialisti legate de cutremurele permanente de la Izvoarele, din judetul Galati.

Ai zice ca stiu ce spun, numai ca in afara de explicatii reactive, ca s-a intamplat asa sau asa, n-am auzit vreo explicatie clara care sa explice cauza fenomenului. Tacere.
Insa am mai auzit la mai multi ca "fenomenul ne-a surprins si pe noi".

Mie mi se par ciudate declaratiile "stiintifice" inca din primele zile, cand spuneau ca la declansarea cutremurelor poate fi banuita actiunea unui gaz. Care poate fi de orice fel, inclusiv aer.
Mi s-a parut alambicat si ciudat, de parca ar fi vrut sa ocoleasca ceva.

Pe urma a aparut informatia ca in zona sunt exploatatii petroliere, care ar folosi un soi de fragmentare. Nu ma pricep la chestiuni de-astea tehnice, dar am auzit si explicatiile locuitorilor. Oameni batrani, care faceau legatura intre cutremure si extragerea petrolului.
"De-acolo e domne', pana acum de ce n-au fost cutremure, cand nu se scotea petrol?" Din nou tacere.

Si poate ca ni se pare ca Galatiul este departe de noi. Insa nu mai departe de azi-noapte am auzit cu urechile mele si am simtit pe propria-mi piele cutremurul pornit din Vrancea. Am simtit patul tremurand si am auzit zgomotul lucrurilor care trepidau pe birou. Ceasul arata 04:38, mi-am notat.

N-a fost foarte puternic si nici de durata mare. Cateva secunde, asa ca un avertisment.

Uitandu-ma pe harta unde se afla judetele Galati, Vaslui si Vrancea, mi se pare mai mult decat o avertizare. Si nu stiu de ce am impresia ca autoritatile si oamenii de stiinta merg pe burta si spera sa treaca de la sine, sa uitam si sa-si vada de treaba.

Si mi se mai pare ca suntem atat de minusculi fata de natura si ca stim atat de putine lucruri insa... zgârmam. Acum, pentru cativa banuti zgarmam in pusculita, nestiind care vor fi urmarile mai tarziu. Dar zgârmam in continuare.

Iar cand ii aud pe politicieni si pe ministri spunand despre tehnologia cu cianurare ca este "absolut sigura", ma gandesc care o fi fost pretul absolut pentru care fac astfel de declaratii. Sunt curios daca vreunul dintre ei ar garanta pentru siguranta asta absoluta cu averea, libertatea sau viata lor. Nu cred ca ar face un asemenea gest. Aici este tacere in declaratii.

Pana atunci insa, tacerea lor ma cutremura...

Etichete: , , , ,