Arta este un lux?


Arta este un lux?
Pentru arta, ca si pentru lux, exista mai multe definitii.

A incerca sa gasesti egalitati intre toate definitiile ar fi o adevarata arta si o munca titanica, iar eu nu-mi permit luxul sa depasesc dead-line-ul alocat acestei probe :)

Asa ca ma voi referi in continuare la arta ca la o creatie care incanta sufletul, iar luxul va reprezenta "ceva" de calitate superioara.

Chiar si asa, reducand totul la aceste definitii simpliste, fiecare simte cu sufletul sau calitatea si arta, astfel incat pana la urma aprecierea celor doua elemente este foarte subiectiva.

Pentru mine arta este un lux, in sensul ca sunt multe forme de manifestare ale artei, insa trebuie sa fie de calitate superioara pentru a fi receptate ca atare si considerate manifestari artistice.

Al doilea argument pentru care arta este un lux, are legatura cu luxul ca unitate de masura a iluminarii. In limba latina cuvantul lux inseamna lumina si pornind de la aceasta definitie cred ca un creator de arta trebuie sa fie "iluminat", inspirat si generos atunci cand pune in opera ideea care l-a calauzit si pe care o daruieste generatiilor viitoare.

Al treilea argument pentru care arta este un lux n-are legatura directa cu banii sau cu pretul, pentru ca am convenit ca ne vom referi la lux ca la "ceva" de calitate superioara. Sunt insa destui oameni care nu pun pret pe calitate si-si permit luxul de a pierde timpul cu lucruri superficiale, nemaiavand astfel timp pentru arta adevarata. Pentru astfel de oameni arta este un lux in toate sensurile cuvantului.

Si pentru ca aceasta provocare ne-a fost daruita de Elegantine si pentru ca pe aceasta platforma am gasit interviul cu actrita si omul Maia Morgenstern, profit de prilej pentru a demonstra inca o data ca arta este un lux.

Anul trecut am avut prilejul sa o vad in premiera pe Maia Morgenstern, live, la Bucuresti. A fost o experienta extraordinara si o demonstratie de arta teatrala pentru care multumesc inca o data organizatorilor SuperBlog. Frumos dar!

Tot anul trecut am avut prilejul sa scriu despre "The Art of DAR", arta daruita din suflet. Pe scurt, un produs de arta, concept al darului in Transilvania.

Arta se ofera-n DAR
Ei bine, Maia Morgenstern a facut legatura cu arta de a darui si ne-a daruit inca un specacol de lux cu ocazia lansarii acestui concept.

Iar mie mi-a dat un argument in plus pentru a spune ca arta este un lux care trebuie daruit din suflet si numai oamenii "daruiti" de Dumnezeu pot face arta in adevaratul sens al cuvantului. Inclusiv al cuvantului lux.

Particip cu acest articol la Spring SuperBlog 2013.

Etichete: , ,