Detoxifiere. Scapa cine stie!


detoxifiere
Spuneam in mai multe randuri ca nu exista slabit corect fara detoxifiere, miscare si controlul meselor. Dar azi vorbim in mod special despre detoxifiere, astfel incat voi face legatura intre cele 3 elemente de mai sus.

Organismul nostru este proiectat pentru miscare, prin miscarea muschilor eliminandu-se mai eficient toxinele cu ajutorul sistemul circulator (limfatic si sanguin). Iar daca pompa sistemului circulator este inima, sistemul limfatic nu are o astfel de pompa.

Dar pentru ca sistemul limfatic este de 3 ori mai mare decat sistemul circulator trebuie sa existe un motor al acestui sistem. Acest motor este format din muschii gambei, miscarea acestor muschi antrenand limfa de jos in sus. Aceasta miscare a limfei colecteaza toxinele din toate tesuturile si le conduce spre calea naturala de eliminare.

Acum ca am clarificat rolul miscarii in detoxifiere, sa trecem si la alimentatie si la controlul meselor.

Desi teoretic putem controla ceea ce mancam, practic este imposibil sa nu ingeram toxine, E-uri, aditivi alimentari si diverse substante chimice cu care sunt contaminate solul, apa si atmosfera (si deci si alimentele). Si cu oricata atentie am controla alimentatia, oricum nu ne putem feri de toxinele din apa si aer. Nu traim sub un clopot de sticla, astfel incat acumulam toxine din aerul poluat, din apa bauta si chiar din ... cosmeticele cu care ne "hranim" pielea.

Pielea este cel mai mare organ al corpului dar si o cale de intrare a toxinelor in interior. Toxinele  (chimicalele) continute in produsele cosmetice sunt astfel "absorbite" in organism.

Daca va gandeati cumva ca voi sunteti scutiti de toxine, sper ca am clarificat problema. Si daca ne-am lamurit ca toxinele se acumuleaza in organismul nostru indiferent daca noi suntem sau nu constienti de acest lucru, sa trecem mai departe si  sa vedem de ce nu sunt bune toxinele.

Dl. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a spus odata la Sala Palatului ca aceste toxine, nu sunt recunoscute de catre organism, care nestiind ce sa faca cu ele le stocheaza. Dar nu numai atat. Pentru ca toxinele ingreuneaza functionarea corecta a proceselor din corpul nostru, organismul consuma multa energie incercand sa le elimine. La nivel celular, toxinele ingreuneaza hranirea celulelor din care sunt formate tesuturile si organele din corpul uman, spatiul intracelular fiind aglomerat si impropriu unei bune functionari a organismului.

De altfel, intr-o statistica a OMS - Organizatia Mondiala a Sanatatii, ni se atrage atentia ca "peste 60% din totalul bolilor de care sufera omenirea la ora actuala au la baza acumularile masive de toxine in organism. Aceste acumulari conduc la modificari structurale si uneori ireversibile, cu consecinte foarte grave asupra sanatatii".

In mod normal organismul are propriile mecanisme de detoxifiere, insa acumularile masive de toxine datorate stilului actual de viata si poluarii nu mai permit o detoxifiere naturala, astfel incat corpul nostru trebuie ajutat sa scape de toxine.

Posturile de Pasti si de Craciun, tinute de bunicii nostri erau metode naturale de detoxifiere, astfel incat n-ar trebui sa ne miram ca desi mancau sunca si untura pe paine, erau mai sanatosi decat suntem noi astazi. Dar miscarea pe care o faceau era mult mai intensa decat cea specifica stilului de viata actual, stateau mai mult in mijlocul naturii iar poluarea nu era la cotele de azi.

Alte modalitati prin care putem ajuta la detoxifierea organismului se refera la consumul de apa sau la mesele fara carne din timpul saptamanii.  Iar imi aduc aminte ca bunicii nu mancau carne luni, miercuri si vineri, ci mese usoare care ajutau organismul sa functioneze usor.

De ce va spun toate aceste lucruri? Pentru ca stiu din experienta proprie ce rol important are detoxifierea pentru sanatate.

Pe la 30 de ani am fost pentru prima data internat in spital din cauza unor balonari frecvente. Dupa ce am fost banuit de ulcer, sindrom Crohn si chiar operat de apendicita, dupa vreo 3 ani de investigatii pe care nu va doresc sa le cunoasteti (endoscopie, irigografie, colonoscopie) am ajuns la concluzia ca toate problemele mele veneau de la fierea care era dublu septata din nastere. Dar care fiere functionase bine pana la 30 de ani, asa dublu-septata cum era. Inca vreo 4 ani m-am chinuit cu niste medicamente care fortau fierea sa elimine mai multa bila. Se mai eliminau durerile, dar nu se elimina cauza.

Pana cand in 2009 am facut prima cura de detoxifiere. Sa va mai spun ca de atunci fierea si sanatatea mea au revenit la starea de dinainte? Mai bine va spun ca de atunci fac 2 cure de detoxifiere in fiecare an, ca am devenit mai atent la stilul de viata, ca miercurea fara carne (dar si vinerea) au devenit obisnuinte, ca beau mai multa apa si fac miscare. Si ca de vreo 2-3 ani n-am mai gustat niciun medicament. V-am spus, acum sa nu ziceti ca nu stiti (a propos de titlu).

Revenind la detoxifiere, domnul Gheorghe Mencinicopschi ne-a recomandat primavara si toamna drept cele mai bune anotimpuri pentru detoxifiere.

Astfel incat ma bucur sa observ ca o firma romaneasca pune baza pe detoxifiere si slabire sanatoasa, cu ajutorul unui supliment alimentar, natural 100%, Zeopur. Iar faptul ca a lansat aceasta campanie tocmai cand primavara incepe sa ne bata la usa nu poate decat sa ma bucure.

Dupa cum vedeti am vorbit mai mult despre detoxifiere si mai putin despre slabit, dar acentuez din nou, nu poti slabi sanatos si pe termen lung fara detoxifiere si fara schimbarea stilului de viata care a dus la acumularea de toxine si de kilograme.

Toxinele si kilogramele in plus merg mana in mana, iar detoxifierea, miscarea si schimbarea stilului de viata dau o mana de ajutor celor care vor sa slabeasca sanatos.

Subiectul detoxifierii (slabirii sanatoase) este un subiect prea important pentru a fi cuprins intr-un singur articol. Iar preocuparile si acumularile mele despre acest subiect sunt mult mai mari astfel incat voi continua sa va spun din experienta proprie si din cele invatate la cursul de nutritie sau la evenimentele sanatoase la care am participat.

Spor detoxifiator!

Etichete: , , ,