Prospetimea ouălor sau ouălelor?

Prospetimea ouălor sau ouălelor?
Va spun 5 sfaturi practice in perioada de apogeu a oului.

Am vazut ca multe persoane fac greseli de pronuntie in ceea ce priveste aprecierea ... de la ouă :). Corect este aprecierea oualor, nu oualelor. Acum ca am clarificat aspectul gramatical sa trecem si la prospetimea ouălor.

1. Ca regula generala, cu cat inaltimea pe care o ocupa un ou scufundat in apa este mai mica, cu atat oul este mai proaspat.
inaltime mica in apa = ou mai proaspat

In cartea sa "Si noi ce mai mancam?" Dl. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi explica legatura intre inaltime (unghi) si prospetime.
Acest unghi este dat de "camera de aer" din interiorul oului, care se mareste pe masura ce oul se invecheste.
interiorul oului

2. Pentru a pastra ouale cat mai mult timp proaspete in frigider, acestea se tin cu varful in jos, (invers fata de imagine de mai sus), pentru a reduce presiunea asupra "camerei de aer". Daca veti privi cutiile in care sunt livrate ouale, acestea sunt orientate cu varful in jos.

3. Ouale rosii au un numar mai mic de pori decat cele albe si opresc mai bine patrunderea microbilor in interior. Oul are in jur de 300 si cateva mii de pori/cm2.

4. Oul fiert moale se digera mai usor (2 ore) pe cand cel fiert tare sau prajit se digera mai greu (6 ore).

Ultimele 3 sfaturi sunt din cartea Dr. Floarea Damaschin - "333 de sfaturi pentru alimentatie si alimente sanatoase".

5. Revenim la sfaturile domnului Mencinicopschi care ne spune ca ar fi de preferat "sa consumam oua ecologice, inscriptionate cu cifra 0, sau oua de la gaini crescute la sol sau in aer liber (inscriptionate cu cifrele 1 si 2), evitand consumul oualor obtinute de la gainile crescute la baterie (inscriptionate cu cifra 3)".

Aceste fiind spuse va doresc o saptamana cat mai sanatoasa!

Etichete: ,