Alte ingrediente: bun-simt, utilitate, calitate, optimism.
Fara E-uri, dar cu cateva EU-ri:
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei

Ce-mi place la orasul meu

Ce-mi place la orasul meu
Nu este prima data cand mi-am pus intrebarea sugerata de Umbrela Verde, iar raspunsul imi este clar de foarte mult timp: Parcul Romanescu.

De ce imi place Parcul Romanescu? Un raspuns usor de dat dupa ce l-ai vizitat. Dar de ce-mi place cel mai mult dintre toate locurile din Craiova? Aici ar fi mai multe de spus ...

As putea sa raspund cu un articol (si imagini) de anul trecut, cu Parcul Romanescu in octombrie.

As putea sa spun ca este cel mai reprezentativ element care leaga Craiova de altadata de orasul actual ...
imnagini din parc
As putea sa spun ca Parcul Romanescu este un exemplu din multe puncte de vedere:
 • exemplu de consecventa, viziune si efort pentru a-l pune in practica (1899 - 1903)
 • exemplu de profesionalism (gandit si proiectat de arhitecti si peisagisti renumiti in epoca)
 • exemplu si pentru altii: a fost premiat cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris - 1900
 • exemplu ca se poate: este mentinut prin eforturile autoritatlor locale
 • exemplu ca nu se poate chiar orice: atunci cand primarul actual a incercat sa-l ciunteasca si sa-i betoneze o parte importanta, arhitectii, presa si majoritatea craiovenilor ne-am impotrivit. Opinia publica l-a determinat pe primar sa redirectioneze in alta zona proiectul respectiv.
 • tot ca exemplu, aici a aparut prima pista de biciclete din Craiova
Dar cred ca mai bine as spune in cateva cuvinte si imagini (gasite intr-o carte veche numita Parcul Poporului din Craiova) ... povestea Parcului Romanescu ...

Parcul Romanescu a fost conceput, imaginat si amenajat in totalitate de arhitecti, proiectul fiind premiat cu medalia de aur in anul 1900 la Expozitia Universala de la Paris.
Parcul Bibescu - medalia de aur in 1900
Este opera arhitectului peisagist francez Emil Redont, care a utilizat solutii indraznete, cum ar fi aclimatizarea si implantarea unor specii valoroase de arbori si arbusti, realizarea unui cadru romantic, prin edificarea unor constructii de tipul Podului Suspendat, Castelului in ruina, Rotondei, realizarea unor poduri din beton care imita trunchiuri de arbori.
Podul Suspendat
Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde
 • plantatii ornamentale de peste 200 de specii de arbori si arbusti,
 • o intindere de apa de peste 4 ha,
 • un hipodrom de 20 ha,
 • drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime,
 • un amfiteatru pentru spectacole
 • o mica gradina zoologica,
 • un pod suspendat
 • un castel-restaurant
 • un restaurant-debarcader
Parcul Romanescu a fost numit in perioada comunista Parcul Poporului, dupa ce inainte se numise Parcul Bibescu, dupa numele marelui logofat Iancu Bibescu. Acesta era un om cultivat, cu mult gust pentru frumos si care, calatorind in strainatate, a vrut sa puna in aplicare pe proprietatile lui si in orasul in care traia, tot ce i se parea un apanaj al civilizatiei.

Iata ce scria un vizitator al Craiovei in "Vestitorul românesc" din 2 aprilie 1846:
"O podoaba care se poate numi intre cele dintai este gradina ce se zice gradina lui Bibescu, o zidire a liberalitatii si a duhului sau iscusit si iubitor de arte, in care, intrand un strain mai ales intr-o duminica sau sarbatoare, cand ea se afla deschisa pentru toata lumea, va fi nu putin uimit de a vedea un parc in cel mai bun gust englezesc cu un chiosc si alte foisoare cat se poate de frumoase si de a auzi muzica militara ...."
amenajarea parcului
In Gradina Bibescu se plimbau in libertate ciute si pauni, existau o livada, o vie si sere pentru cultivarea plantelor exotice. Dupa evenimentele de la 1848, Iancu Bibescu paraseste mai intai Craiova si apoi tara, vanzand orasului intreaga proprietate pe care se afla Gradina Bibescu.

"Inaltul ofis" nr. 536 din 29 martie 1953 consemneaza actul de vanzare-cumparare in valoarea de 12 mii galbeni imparatesti si folosirea viitoare a proprietatii "atat pentru plimbarea publica a orasenilor cat si pentru a se primi in acele edificiuri persoane de distinctie ce viziteaza acel oras".

Odata cu desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar al Craiovei, proiectul de transformare si infrumusetare a orasului Craiova a fost incredintat in 1898 lui Emil Redont, arhitect peisagist francez format in spiritul conceptiei scolii peisagere a lui Eduard André.

Condus de rationamente utilitariste, Emil Redont considera ca plasarea spatiilor verzi in interiorul oraselor cu locuinte aglomerate, lipsite de aer proaspat, este atat un act de igiena colectiva, dar si un loc de recreere, de relaxare fizica si psihica.

Lucrarile au inceput in aprilie 1899 si s-au incheiat in decembrie 1903, Parcul Bibescu fiind considerat alaturi de Versailles, Pincio si Parcul englezesc din Munchen printre cele mai cunoscute din Europa in acea vreme. Parcul a fost inaugurat in 29 septembrie 1903 fiind unic in Romania datorita stilului romantic.
constructia Castelului Fermecat
Acum, Parcul Romanescu este un loc plin de viata, o comunitate in care se regasesc toti craiovenii si nu numai:
 • pasionatii de alergare in aer liber
 • copii, parinti si bunici
 • biciclisti (si pista si velodrom)
 • cupluri de indragostiti
 • tineri casatoriti care imortalizeaza momentul casatoriei
 • pensionari
 • indragostiti de natura
 • amatori de lectura in aer liber
 • turisti
Parcul Romanescu va asteapta
Daca ajungeti prin Craiova va sfatuiesc sa va faceti timp pentru a petrece cateva ore in Parcul Romanescu si sigur va veti indragosti de acest loc.

12 comentarii:

 1. Sincer articolul ma facut curios. Nu am avut inca ocazia sa vad acest parc, dar sper sa o fac! Multa bafta!

  RăspundețiȘtergere
 2. @ Strategic:
  Sa nu-l ratezi cand ajungi in Craiova!

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte frumos! Nu credeam sa existe asa parc pe la noi. Cand am citit chiar ma gandeam, unde oare e parcul acesta si pe urma am vazut ca in Craiova. O sa-l vizitez cand trec pe acolo!

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Bioenergie:
  Ma bucur ca am v-am trezit interesul!

  RăspundețiȘtergere
 5. E frumos parcu' acum, bine ca se ocupa de el ca inainte era de rah**, si iar e bine ca nu mai e plin de tigani ca inainte si ca umbla comunitarii des prin el si e mai sigur.

  RăspundețiȘtergere
 6. foarte frumos, adevarul asa este ca la noi in tara sunt locuri uimitoare, parcul consider eu ca este una dintre ele....

  RăspundețiȘtergere
 7. @ Tigara electronica:
  Parcul a fost frumos tot timpul, doar ca nu era la fel de mult in atentia autoritatilor locale (curatenie, ordine etc.)

  RăspundețiȘtergere
 8. Craiova are un potential urias. Chiar daca sunt si locuri frumoase se poate mult mai mult. Trebuie sa apara investitiile

  RăspundețiȘtergere
 9. @ Papusa:
  Asa este, dar intrebarea era ce-mi place. Acum ;)

  RăspundețiȘtergere
 10. Mult succes, Colega!
  http://zamfirpop.com/blog/2011/10/19/place-orasul-meu/

  RăspundețiȘtergere
 11. Eu nu imi dau seama de ce naiba au mai facut un parc la lunca... Puteau sa il imbunatateasca naiba pe asta ca spatiu aveau garla.

  RăspundețiȘtergere
 12. @ anunturi:
  "Imbunatatirea" ar fi schimbat caracterul Parcului Romanescu si ar fi redus spatiul verde din parc. Gandeste-te cum era sa betoneze hipodromul pentru o parcare de 1000 de locuri si AquaLand. Eu zic ca e bine ca au mutat proiectul in Lunca. Si acolo exista un parc care nu era folosit, iar pentru Aqua Land este zona vechiului strand din Lunca.

  RăspundețiȘtergere

Comentati va rog. E democratie :)
Va place? Un Like, e gratis :))
Vreti sa va mai placa? Apelati la abonare blog prin e-mail. Tot gratis :)))

 
toateBlogurile.ro